Actualitate

ANIVERSARE. DĂNUȚ SOLCAN, UNUL DINTRE CEI MAI IUBIȚI PROFESORI DIN BUZĂU, INTERVIU DIN IZOLARE: “Nu există soluție pentru a înlocui apropierea de oameni, oricât de performant ar fi Zoom-ul”

Unul dintre cei mai renumiți dascăli pe care îi are Buzăul este astăzi la ceas aniversar. Profesorul de istorie, Dănuț Solcan de la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, împlinește 52 de ani. Un bun prilej de reflecție asupra activității de om care formează caractere, dar și de analiză a ceea ce va fi, în contextul în care noțiunea de școală, de cursuri, de apropiere, cunoaște un nou sens, acum, în plină pandemie. Deși are o zi plină, profesorul Solcan a acceptat să-și deschidă sufletul reporterilor șansanews.ro. Ne-a dezvăluit că era obișnuit să-și întâlnească elevii de ziua sa, lucru care este imposibil a se realiza în aceste vremuri. Dar, cu toate acestea, va discuta cu ei la telefon ori pe Zoom.

”Nu e ceva foarte special, am fost la școală de dimineață, acum mă uit la festivalul de la Sibiu, ceea ce aș fi făcut și în condiții normale. După amiază, am întâlnire pe Zoom cu trupa de teatru, apoi la 18.00 este spectacol Radu Afrim pe care vreau neapărat să-l văd. O să mă uit cu soția mea. Suntem foarte ocupați amândoi, dar astăzi vom face asta. (..) E altfel decât de obicei. Probabil că dacă nu ar fi fost pandemia, mă întâlneam cu copiii, fie cu cei la care sunt diriginte, fie cu copiii de la teatru, veneau pe la mine. Acum, sigur, nu e posibil, dar o să ne vedem pe Zoom și o să punem țara la cale, pentru că ne-am calificat la un festival mare ”Ideo Ideis”. Ne vom vedea și vom discuta pentru că au apărut mai multe oportunități”.

Deși își întâlnește copiii pe platformele educaționale, care au făcut posibil studiul, interacțiunea și însușirea multor cunoștințe în această perioadă de când a început criza coronavirusului, profesorul Solcan spune, nostalgic, că îi e dor să-și privească în ochi copiii:

”Este imposibil să nu ne lipsească întâlnirile ”face to face”, sunt de neînlocuit. Chiar nu există o soluție pentru a înlocui prezența, apropierea de oameni, oricât de performant ar fi zoom-ul sau alte platforme. Sigur că-mi lipsesc, dar mă gândesc cu o ușoară disperare ce s-ar fi întâmplat dacă nu le aveam nici pe acestea. (..) În această perioadă, de pildă, am avut un concurs de public speaking cu care am trecut cu bine pandemia, pentru că am pregătit filmulețe, a fost un lucru care ne-a ținut în priză, dincolo de teatru, pentru că teatru nu putem face. Teatru înseamnă apropiere, gesturi, nu mai putem face ce făceam și atunci totul se remodelează, totul a fost regândit. Ne lipsesc antrenamentele la teatru(..) Pandemia ne-a afectat pe toți, poate mai puțin decât pe alții, pentru că există cazuri dramatice. Îmi lipsește contactul cu copiii, pe Zoom te uiți la un ecran, nu poți spune că te uiți în ochii copiilor, dar am reușit să rămânem aproape.”


Profesorul Solcan are și un mesaj de îmbărbătare pentru copiiii săi, așa cum își numește elevii:


”Vom trece, poate nu atât de repede cum ne-am dorit, dar vom trece peste criza aceasta, fără îndoială și vom ieși mai puternici pentru că am înțeles niște lucruri, pentru că vom prețui mai mult lucrurile pe care nu le valorizam așa cum trebuie. Mesajul meu pentru elevii mei este unul optimist, nu va fi exact cum ne-am dorit, nu vom ajunge repede la normalitate, dar vom fi mai aproape decât în aceste luni. Cred că vom găsi soluții, ne vom adapta mai bine și trebuie să fim puternici”.


Dar, ce-și dorește omul Dănuț Solcan de ziua lui?


”Îmi doresc să cresc, fără îndoială. Tocmai mi-am luat o mulțime de cărți de teatru, sunt lucruri la care nu mă pricep și trebuie să învăț. N-am fost instruit și pentru asta, eu sunt profesor de istorie. Dincolo de sănătate, de bine pentru familia mea, de sănătate pentru copiii mei, pentru elevi, dacă vorbim de ceva concret îmi doresc să am energie să continui să progresez, să ne meargă bine proiectele pentru că sunt foarte multe, să facem teatru în continuare, să vină oamenii, să ne bucurăm, să ne vedem terminate proiectele.”


Dănuț Solcan predă Istoria la Colegiul B.P.Hasdeu din Buzău din 1993, dar și opționalul „Elemente de istorie și de civilizație universală”. Este inițiatorul și coordonatorul Clubului 3,14, ”un club de facere și de desfacere a ideilor” și Profesor Merito 2017.
Clubul 3,14 al Colegiului Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, înființat în anul 2012 și coordonat încă de la început, de profesorul Dănuț Solcan, are mai multe departamente: teatru, eseu, fotografie, muzică, dans, desen – pictură, Digital Art, Tehnic, Relații Publice și voluntariat, scopul acestuia fiind educarea tinerilor și deschiderea lor spre artă, dar și spre o atitudine civică.

Dănuț Solcan este un profesor iubit, un dascăl care și-a pus amprenta decisiv asupra a sute, mii de copii.

Este profesorul de istorie care vorbește la orele sale despre filme, artă sau publicitate. Predă interdisciplinar și face legătura cu domenii de interes pentru elevi. Întotdeauna, îi încurajează să gândească singuri, să aplice tot ce învață nou în viața de zi cu zi. Iată ce spunea recent renumitul profesor de istorie, Dănuț Solcan. Doar câteva cuvinte care arată cât de mult înseamnă pentru acest om școala, dar mai ales copiii cărora le vorbește deschis de fiecare dată și pe care încearcă să-i atragă și mai mult în tainele învățăturii și ale artei.

„Mie nu îmi place atât de mult istoria, cât îmi place să fiu profesor de istorie”.


 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian