Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

CĂLDURI GREU DE SUPORTAT ÎN COMBINEZOANE ȘI ECHIPAMENTE! Medicii s-au transformat în fochiști și sunt aproape epuizați! Dr. Vasilica Bâldea, mărturisiri care te pun pe gânduri (FOTO&VIDEO)

Imagini incredibile care arată condițiile în care medicii luptă să salveze oamenii. La o temperatură, afară, de peste 30 de grade Celsius, cu un aer greu de respirat chiar și fără mască și îmbrăcat lejer, medicii sunt nevoiți să suporte condiții greu de imaginat, pe care trebuie să le respecte întocmai, în această perioadă, când riscul infectării cu coronavirus este imens și la tot pasul. Îmbrăcate cu câte 3-4 rânduri de echipamente de protecție, cu câte două măști pe față, cu viziere și ochelari de protecție, halatele albe trebuie să-și salveze pacienții, fie că sunt cu COVID-19, fie non-COVID. Dr.Vasilica Bâldea, specialist ORL, din Spitalul Județean Buzău, a povestit pentru șansanews.ro cum a început criza SARS-COv-2, cât de stresantă a fost situația de la început generată de dușmanul nevăzut numit ”coronavirus”,  dar și cum stau acum lucrurile, când-spune medicul-parcă avem coronavirus de când lumea, totul intrând într-o rutină.

dr.Vasilica Bâldea, medic ORL

Dr.Vasilica Bâldea este medicul ORL-ist care, la un moment dat, în timpul pandemiei de coronavirus, în luna mai, s-a trezit că are toți colegii medici de pe secție,  infectați cu coronavirus. Din 17 mai și până de curând, doctorița Bâldea s-a ocupat alături de colegele asistente și de infirmiere de toată secția ORL. Pe 1 iulie, spune medicul, ” s-a întregit familia”, odată cu revenirea din concediu medical a tuturor oreliștilor care au fost infectați cu coronavirus și s-au aflat până acum în concediu.  

Dând timpul înapoi, medicul Bâldea spune că nu s-a gândit niciun moment să renunțe, chiar dacă nu a fost ușor. A consultat și tratat pacienți, fie că erau suspecți de coronavirus ori confirmați, fie că nu, dând  importanță similară atât cazurilor COVID cât și non COVID.

” Nu m-am temut că mă îmbolnăvesc. Am văzut bolnavi cu SIDA, cu rujeolă, cu hepatite de tot felul și nu am fost atât de protejați ca acum și atunci am zis că trebuie să mergem înainte, eu și colegii mei, pentru că asta ne e meseria, asta ne e menirea. E adevărat că nu am trăit o asemenea provocare nicicând, să facem față unui dușman nevăzut despre care nu știm mai nimic, dar am zis că nu avem încotro, trebuie să ne ocupăm de pacienții noștri COVID sau non-COVID și asta am făcut tot timpul. Și un aviator știe când zboară că s-ar putea să nu se mai întoarcă. Nu ne-a fost ușor, dar ne-am obișnuit. Acum, zici că acest COVID e de când lumea, totul a intrat într-o rutină iar noi, România, am avut noroc că aici coronavirusul a ajuns mai târziu și ne-am putut informa, ne-am putut învăța cu echipamentele de protecție”.

Unul dintre cazurile recente considerate o provocare pentru dr. Bâldea și pentru colegii săi din Spitalul Județean Buzău este cel al unui bărbat de 41 de ani, care a fost adus la Urgențe în stare critică după ce s-a înjunghiat de mai multe ori în burtă și în gât.

Dr. Bâldea povestește că nu mai era timp ca pacientul să fie testat pentru coronavirus, dar împreună cu colegii săi, nu a ezitat nici un moment să intervină chirurgical pentru salvarea bărbatului. Un caz dramatic care a necesitat efortul unui număr însemnat de medici, dar care s-a finalizat cu bine, pacientul fiind acum stabil.

”Pacientul era în stare critică, dar nu mai aveam timp să-l testăm. Ne-am echipat ca și cum ar fi fost un pacient COVID și am trecut la treabă. A fost evaluat de o echipă multidisciplinară, din care au făcut parte medici de Chirurgie generală, O.R.L. şi A.T.I. Echipa chirurgicală a fost condusă de dr. Oana Goidescu, echipa O.R.L. de mine și am avut sprijinul medicului A.T.I., dr George Tomescu. A fost nevoie inclusiv de reconstrucția laringelui, care era secționat vertical.  Echipa chirurgicală, condusă de dr. Goidescu, asigura explorarea plăgilor toraco-abdominale, sutura plăgile, iar noi ne preocupam de reconstrucția laringelui. A fost o adevărată provocare din cauza plăgilor profunde în zone vitale.

Acum, bărbatul este bine, vorbește, se alimentează și în câteva zile se va externa. Nu am precupețit nici un efort, eu și colegii mei, să intrăm la orice suspect ori la orice persoană care are COVID-19. Și am rezistat, echipați full protection, suntem bine”.

dr.Oana Goidescu, medic primar chirurgie generala

Dr. Bâldea dezvăluie și cum se echipează atunci când merge să vadă un pacient. La început, echiparea dura și jumătate de oră, însă acum,  totul este pus la punct în cel mult 15 minute.

”La început,am bâjbâit jumătate de oră, deși făcusem antrenamente toți colegii, pe toate secțiile, făceam instruire. Mi-a luat și jumătate de oră să mă îmbrac, acum în cel mult 10-15 minute, suntem gata. Ne-am corectat unii pe alții și am reușit să ne obișnuim, deși la început a fost un stres imens, al necunoscutului, apoi era stresul urgenței medicale. Acum, parcă facem asta din totdeauna, doar că acum intervine altă problemă: căldura. Ochelarii se aburesc, transpiri…eu întâi  pun pe mine un compleu de unică folosință din același material cu masca de protecție, apoi îmi pun combinezonul iar când am de văzut mai mulți pacienți îmi pun încă un halat impermeabil. Am două măști pe față, ochelarii mei de vedere, vizieră și ochelari de protecție. E greu, te împiedică să vezi, să respiri cum trebuie, dar până acum am scăpat fără să fiu infectată”.