Actualitate Agricultura acum

CERCETĂTORUL COSTEL VÂNĂTORU NU RENUNȚĂ LA PROIECTUL SĂU DE SUFLET. Va merge cu jalba-n proțap la ministru

cercetator Costel Vanatoru

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău nu renunță la proiectul Băncii de Gene, deși ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat miercuri că momentan nu este nevoie de o nouă instituție de acest gen, întrucât banca de la Suceava este funcțională. Într-o intervenție telefonică în direct la Focus Tv, cercetătorul Costel Vânătoru a anunțat că vineri va trimite o nouă adresă ministrului Agriculturii, prin care va cere ca proiectul de la Buzău să fie deblocat.

„O să trimitem o nouă adresă la Ministerul Agriculturii prin care solicităm, din nou, să ni se dea voie să angajăm personal, să deblocăm proiectul de la Buzău.”, a precizat cercetătorul Costel Vânătoru.

Pe de altă parte, în direct la Focus Tv, cercetătorul Costel Vânătoru a vorbit despre ce înseamnă Banca de Gene de la Buzău și de ce este necesară funcționarea acesteia, în paralel cu banca de la Suceava. Cercetătorul buzoian spune că proiectul de la Buzău este total diferit față de ceea ce înseamnă banca de la Suceava, despre care vorbea ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Costel Vânătoru a arătat că în Moldova funcționează un simplu depozit unde sunt păstrate semințele din cultura mare, în timp ce la Buzău se vrea cu totul altceva.

“ Vorbim despre un proiect de țară, științific, despre resurse care trebuie bine păstrate despre semințele care asigură mâncarea poporului. La Suceava nu vorbim despre o bancă de gene, ci despre un depozit.”

Costel Vânătoru a spus, în același timp, că de fapt blocajul de la Buzău ar fi generat de marii distribuitori care ar avea cu totul alte interese și ar dori ca România să depindă de produsele din alte state.

“Probabil, domnul ministru a fost informat de cei care se opun acestui proiect, vorbim de România ca o piață de desfacere iar în România se vând cantități mari de semințe din afară și probabil această bancă în timp ar afecta acești mari distribuitori care vin în țara noastră.”

Detalii despre declarațiile ministrului Agriculturii, Adrian Oros, despre Banca de Gene de la Buzău, AICI.