Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

CRISTINA VASILE, ȘEFA CRUCII ALB-GALBENE, CONFIRMĂ STAREA PSIHICĂ PRECARĂ A ASIMPTOMATICILOR COVID-19! Ea a fost externată (EXCLUSIV)

Directorul  Crucii Alb Galbene, Cristina Vasile, diagnosticată cu infecție coronavirus, a fost externată din spital.

Cu două teste negative, Cristina Vasile, a părăsit marți Spitalul Municipal din Rm.Sărat, unde a fost internată pentru 9 zile, fără a avea nici cel mai mic simptom.

Reîntoarsă acasă, Cristina Vasile a povestit, în exclusivitate, pentru șansanews.ro, experiența trăită din momentul în care a fost testată cu noul coronavirus.

”Nu am avut nici măcar un simptom. M-am simțit absolut normal în tot acest timp. Singura mea probemă a fost legată de psihic, nu mi-a fost ușor să stau închisă într-un spital, deși nu manifestam nici cel mai mic simptom de boală. Am fost externată marți, chiar în ziua în care ministrul Sănătății a dat ordinul privind externarea pacienților asimptomatici după 10 zile de internare, însă eu aveam două teste negative”.

Cadru medical cu experiență, Cristina Vasile a vorbit și despre ce trăiesc în această perioadă colegele ei de breaslă:

”Sunt foarte diplomate, deși povestesc că au fost și agresate de unii dintre pacienții asimptomatici. Lumea e veselă, condițiile în spital sunt bune, colegele mele sunt familiarizate cu regulile actuale, însă chiar și așa se simte presiunea care e pe umerii lor. Îmbrăcată în acele combinezoane, nu văd de transpirație, nu văd ce scrie pe termometre, pe tensiometre. Nu văd și pentru că reflectă lumina în acele viziere. Nu înțelegi ce vorbesc din cauza măștilor, nu le auzi cum trebuie. E o presiune și o concentrare maximă, chiar dacă ele par vesele și relaxate, astfel încât să ne facă să ne simțim mai confortabil”.

Cristina Vasile a ridicat și problema pe care o au pacienții asimptomatici care erau internați până acum fără a ști momentul exact la care vor fi externați. Șefa Crucii Alb Galbene a vorbit despre o traumă psihică, dar și despre o relaxare a lucrurilor, acum, când pacienții fără simptome știu că pot fi externați după 10 zile, conform noului ordin al ministrului.

” Starea mea de sănătate era foarte bună, însă am avut momente în care am căzut psihic. Și ceilalți pacienți erau terminați, nu aveau perspectiva numărului de zile de internare iar asta e foarte greu. Să stai închis în spital, deși nu ai nici un simptom. Acum, când știu cât vor sta, e o altă stare de spirit. Și la arest știi că stai 30 de zile, aici, înainte ca ministrul să semneze noul ordin nu știai nimic. Te puteai gândi că stai internat, fără să simți că ai ceva, și 100 de zile, dacă nu ai 2 teste negative.”

După ce a trecut prin COVID-19, Cristina Vasile spune că va vedea cu alți ochi viața, și, mai presus de atât, va milita și mai mult pentru respectarea regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

” După o astfel de experiență, vezi altfel lucrurile. Mă voi proteja mai mult, îi voi învăța și pe ceilalți să se protejeze mai mult. Nu că nu credeam în existența virusului, dar intrasem într-o rutină și, poate, nu mai eram atât de atentă la tot. Acum, orice interlocutor îl voi privi ca pe un posibil purtător de coronavirus, iar asta le voi spune și celorlalți să facă.”

Vindecată de COVID-19, Cristina Vasile spune că abia așteaptă să-și facă testul pentru a vedea dacă a dezvoltat anticorpi, dar și să doneze plasmă, atât de necesară pentru pacienții aflați în stare gravă.