Actualitate Tineri pentru România

CUM A REUȘIT CĂTĂLIN ZAMAN, PROFESOR LA ȘCOALA DIN CLONDIRU, SĂ AIBĂ 4 COPII DE 10 ȘI 6 COPII CU NOTE PESTE 9, LA EVALUARE! O lecție pentru școlile cu tradiție (EXCLUSIV)

”Este cea mai fericită zi din cariera mea”. Este mărturisirea plină de emoții a unui tânăr profesor de limba română, care deși predă la o școală din mediul rural, a reușit, alături de copiii săi, performanța de a avea aproape jumătate dintre elevi cu note peste 9.00 la Evaluarea Națională.

Cătălin Zaman are 36 de ani iar de 14 ani predă la Școala generală din Clondiru, comuna Ulmeni. Acolo unde și el a fost elev. Dascălul a trăit astăzi bucuria de a avea din cei 21 de elevi care au susținut Evaluarea Națională, 10 copii cu note peste 9.00 la limba română. Mai mult decât atât, patru dintre ei au avut teze perfecte, de 10.00, în timp ce ceilalți 6 au avut peste 9.00. Care e secretul tânărului profesor? Cum a reușit asemenea performanțe într-o școală de la țară ?


”Caut să fiu aproape de ei. Am o relație foarte apropiată cu copiii. Le transmit și cunoștințele generale, fără de acestea nu ar fi ajuns la rezultatul de astăzi. Am un permanent dialog cu ei, referitor la nelămuririle pe care le au vis-a-vis de obiectul pe care îl predau, dar și cu privire la problemele pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. Am lucrat cu ei în fiecare săptămână o oră suplimentar iar din luna martie, de când a început această situație tulbure, am lucrat online de două ori pe săptămână. Din cei 21, 16-17 au fost prezenți de fiecare dată, la fiecare lecție, iar restul au absentat motivat. Nu știu dacă au făcut și pregătire, cu mine nu au făcut”.


Cât privește copiii de 10 de la Clondiru, profesorul Zaman dezvăluie că aceștia provin din familii obișnuite, dar au părinți care sunt foarte receptivi la tot ce înseamnă cerințele școlii. Ba mai mult decât atât, povestea de viață a uneia dintre copilele de 10 l-a impresionat până la lacrimi pe profesorul buzoian.


” Sunt copii cu părinți care se preocupă foarte mult. O elevă al cărei destin m-a impresionat e părăsită de mama ei devreme și tatăl e plecat de acasă și e crescută de bunică. Dar, bunica e foarte receptivă la toate cerințele. Această fetiță va merge la Pedagogic, la învățători, doi băieți vor merge la Hasdeu iar al patrulea elev de 10 a refuzat să-mi spună în tot acest timp ce vrea să facă. Aceste rezultate nu sunt rezultate întâmplătoare. Sunt rezultatul felului în care s-au pregătit în acești 4 ani. Nu îmi aduc aminte ca acești 10 copii care au note la română între 9 și 10 să fi păcălit vreodată materia pe care eu am predat-o. ”

Profesorul are și un regret: acela că trei dintre elevii săi au avut note sub 5 la Evaluarea Națională:

” Cu acești trei elevi care au luat note sub 5, adun în cariera mea de 14 ani de dascăl 7 copii care nu au promovat examenul”.


Cătălin Zaman mai are și un alt regret: acela că nu a putut organiza o festivitate de premiere pentru copiii de la clasa la care a fost diriginte și nu au avut un banchet, așa cum s-a întâmplat cu celelalte generații.


” Foarte greu mă despart de ei. Unde pui suflet e normală reacția. Nu vreau să-mi imaginez cum va fi din toamnă fără ei. E o durere mare și pentru că nu am putut organiza un banchet, o festivitate de premiere așa cum meritau acești copii. Legătura mea cu ei este foarte strânsă, le-am promis că la finalul perioadei grele pe care o traversăm o să ne vedem și o să evadăm undeva 3 zile, cu acordul părinților, bineînțeles.”


Deși face naveta de la Buzău la Clondiru, profesorul Zaman spune că nu are de gând să plece de la școala la care a predat de când a devenit dascăl.


”Acum vreo doi ani am avut posibilitatea de a mă detașa pe un post în oraș, i-am privit în ochi pe acești copii și am zis că nu pot lua de la capăt totul fără ei. Am decis să rămân iar rezultatele de azi vin ca o victorie asupra a ceea ce am decis atunci. Nu neapărat urbanul sau ruralul îți aduc satisfacție, ci felul în care muncești cu copiii, oriunde te-ai afla. Dacă unui copil îi oferi inima ta îți va va oferi înapoi infinit mai mult. Acesta este drumul meu. Copiii au nevoie de mine și eu am nevoie de ei. ”

Autorul știrilor

Cristina Sterian

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • EMOTIONANT! FELICITARI PENTRU ARTICOL. JOS PALARIA IN FATA ACESTUI TANAR PROFESOR SI A ELEVILOR SAI. SA RAMANA IN CONTINUARE DEDICAT MUNCII SALE. DRAGOSTEA ELEVILOR SI RESPECTUL PARINTILOR SUNT MAI PRESUS DE ALTE AVANTAJE DE MOMENT.

    • cat de fara apostolat sunt dascalii de azi, ca si cei de ieri, care fac doar o profesie de salar, atentii si falsa prestanta sociala, pe un curicular lipsit total de legatura cu pasiunea,corelarea viselor si lipsa de indrumare a tanatului, obligat sa aleaga la risc o potentiala slujba pentru maine. Articolul este de efect caci trateaza o exceptie iar emotia sapa in sufletul cetitorului macinat de jigniri, lipsa de in telegere si empatie cat mai ales nedreptatea artificialului sistem de notare, cand unii sunt mai egali ca altii. iar la copii lasa urme adanci…sapte din zece dascali pot fi injurati si dupa ce mor pentru timpul pierdut mai ales cand copilul nu are si maca un parinte sa il motiveze la invatat si sa il ajute macar cu o vorba buna. in rest, plecaciuni pentru acest dascal care aici are copii ce il reprezinta…