Social

Cutremurele din zona Vrancea, anunțate cu PATRU ORE înainte de a avea loc

Următorul mare cutremur din zona Vrancea nu ar trebui să ne prindă nepregătiți, pentru că autoritățile ar putea ști din timp că pământul urmează să se miște puternic. Cel puțin așa cred cercetătorii de la Universitatea Politehnică București, care vor implementa anul viitor un sistem capabil să prevadă un seism. Sistemul, testat deja cu o rată mare de succes în țări zguduite de cutremure, la Turcia sau Grecia, ar urma să detecteze nivelul, intensitatea și epicentrul aproximativ al seismului cu 4 ore înainte ca acesta să se producă. Timp suficient pentru ca autoritățile să ia măsuri, astfel încât să prevină alte nenorociri ce ar putea să apară. Informațiile nu vor ajunge însă la populație decât dacă autoritățile vor considera că se impune acest lucru.

Zona Vrancei, cea mai activă seismic din ţară, dă frisoane ori de câte ori seismografele încep să sesizeze o mişcare telurică. În ultimii ani, cutremurele au fost mici şi dese. Puține au fost de peste 4 grade pe scara Richter, dar se înscriu în activitatea seismică normală pentru Vrancea. Faptul că aproape zilnic e un cutremur mic ori sunt chiar două sau trei nu ne scuteşte însă de grijile unui cutremur mare.
Pînă de curînd, exista o singură certitudine: mișcările pămîntului nu pot fi prevăzute sută la sută. Și totuși există speranțe ca de anul viitor acest lucru să se schimbe. Universitatea Politehnică din București anunță că de anul viitor va implementa în colaborare cu o companie din Israel un sistem capabil să detecteze iminența produceriii unui cutremur cu 4 ore înainte. Tehnologia, testată deja în Grecia și Turcia, a dat pînă acum rezultate și se bazează pe măsurarea radiațiilor premergătoare producerii unei mișcări telurice.
”Acest sistem presupune o colectare a acestor echipamente care vor colecta radiațiile emise de sol de pe suprafața studiată în ionosferă și evident cu modificările care se produc în ionosferă înainte de cutremur, aceste informații sunt prelucrate de un algoritm cu ajutorul inteligenței artificale și se pot oferi informații cu privire la cutremurele care vor să vină, cu o predicție minimă de 4 ore. Vorbim de un demers științific care va furniza date despre cutremurele care or să vină”, a declarat pentru Focus Fm Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică București.
O suprafață de 2000 de km pătrați din zona Vrancei va fi studiată de anul viitor. Demersul este unul strict științific și va fi derulat în paralel și într-o altă zonă fierbinte a lumii, unde se produc cutremure mari, în California, Statele Unite ale Americii. Vizate sunt cutremurele de peste 5,5 grade pe scara Richter, nivel de la care un seism poate provoca distrugeri însemnate.
Deși este vorba despre un studiu, cercetătorii vor anunța imediat autoritățile în cazul în care aparatura va detecta probabilitatea producerii unui cutremur de magnitudine mare. Iar autoritățile vor avea timp suficient ca să ia măsuri astfel încît seismul să nu declanșeze și alte nenorociri. Oprirea centralei nucleare de la Cernavodă ori sistarea furnizării gazului ar fi două măsuri extrem de importante, de pildă, în astfel de situații, măsuri care în prezent nu pot fi luate decît cu cel mult 30 de secunde înainte să înceapă cutremurul.
Sistemul, care poartă denumirea de Ionoterra Earthquake Prediction va deveni funcțional din vara anului viitor.