Actualitate

Femeie, complet vaccinată anti-COVID, moartă la Județean! Pacienta a fost trimisă, în stare gravă, de la București pentru că nu mai erau locuri la ATI. Un tânăr de 31 de ani, salvat la limită

Caz dramatic înregistrat noaptea trecută la Spitalul Județean Buzău. O femeie, în vârstă de 51 de ani, complet vaccinată împotriva infecției cu SARS-CoV-2, a murit  în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Femeia era din București dar în urmă cu două zile a fost transferată la Buzău pentru că spitalul la care s-a prezentat inițial nu mai avea locuri la ATI.

Când a ajuns la Spitalul Județean Buzău, pacienta era în stare gravă. Potrivit unor surse medicale, femeia s-ar fi prezentat la spitalul Matei Balș din București unde a primit primele îngrijiri, însă cum acolo nu mai erau paturi libere la ATI, femeia a fost trimisă la Buzău, unde mai erau, în urmă cu două zile, două patru libere. Din păcate, pacienta avea și alte probleme de sănătate. Avea hipertensiune arterială și obezitate astfel că infecția cu SARS-CoV-2 i-a fost fatală, deși femeia în vârstă de 51 de ani era vaccinată cu schema completă.

Din păcate, medicii atrag atenția asupra faptului că tot valul patru al pandemiei are un debut furtunos și că pacienții care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe sunt deja în stare gravă, având nevoie de internare direct la ATI.

Medicul Cristina Răduță,  specialist la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean, a spus pentru Focus Tv că cel mai târnăr pacient pe care l-a tratat în ultimele săptămâni a fost un tânăr de 31 de ani care deși nu are nicio altă afecțiune care să-i pună viața în pericol, infecția cu SARS-CoV-2 l-a adus la un pas de moarte.

„Avem forme grave la pacienți tineri nevaccinați care au din momentul inițial în care se prezintă la camera de gardă, caracter de terapie intesivă.  Repet, tânăr, nevaccinat, are afectare pulmonară mare, insuficiență respiratorie severă, care nu se pretează administrării de oxigen pe sursă convențională. În momentul de față avem un pacient de 31 de ani, cu afectare pulmonară 80-85%, a stat pe suport ventilator non-invaziv 3 saptămâni și jumătate și s-a întos la noi pe secție. Încă are nevoie de necesar de oxigen, încă are rezistență la efort scăzută, mai avem de lucru cu el. Repet, 31 de ani, fără comorbiditate”, a spus pentru Focus TV, dr. Cristina Răduță, medic specialist Boli Infecțioase.

Medicul specialist spune că oamenii nu au învățat lecția pandemiei și că, în continuare, stau acasă până este prea târziu și improvizează tot felul de tratamente. Unii chiar consideră că își pot administra singuri oxigen la domiciliu, fără să aibă recomandare de la un medic.

” Valul  4 a debutat un pic mai furtunos dacă e să facem comparație cu valurile anterioare, din două considerente, și anume, numărul de prezentări pe o perioadă scurtă de timp care a crescut exponențial și un aspect deloc de neglijat, forma cu care se prezintă pacientul la camera de gardă. Fie vorbim de particularitatea tulpinii emergente, sau nu vrem să învățăm sau învățăm prea puțin din experiențele anterioare. Omul întărzie să se prezinte la camera de gardă sperând că starea sa se va îmbunătăți. Particularitatea de tulpină se pare că are tropism, pe o vârstă din ce în ce mai joasă,iar  omul  nu vine la timp la camera de gardă. Aici mai este un aspect, fiind interesați cei tineri, ei trăiesc cu senzația că sunt tineri, unii sunt sportivi sau au stil de viață sanătos și cred că nu pot face forme severe ale bolii. Nu credeți că după ce diagnosticul e pozitiv, veți rezolva stând acasă. Exemplu, avem un pacient, a stat 6 zile acasă și s-a hotorât să folosească un aparat de oxigen acasă și apoi a venit la noi pentru că nu mai făcea față. Adică facem tot felul de artificii și după ne mirăm că nu este bine”, a spus dr. Cristina Răduță.

În prezent, în Spitalul Județean Buzău mai este un singur loc la ATI, iar conducerea spitalului deja ia în calcul  o nouă extindere a umărului de locuri alocat pacienților COVID-19 în stare gravă astfel încât numărul de paturi să ajungă la 14. La Spitalul de la Râmnicu Sărat mai sunt 3 paturi neocupate din totalul de 5 alocate bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2.