Actualitate Tineri pentru România

”NU ESTE MOMENTUL SĂ CEDĂM ÎN FAȚA ACESTUI VIRUS. SĂ FIM MAI UNIȚI CA NICIODATĂ!” Mesajul unui student, voluntar la UPU

Ramona Zăvoianu are 22 de ani și se pregătește să fie medic urgentist. Este anul cinci la Medicină, iar din primul an de facultate face practică la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean Buzău. Acum, în pandemie, a ales să rămână alături de ”colegii” de la care învață meserie pe toată perioadă vacanței, nu doar în programul de practică.

”Este o situație dificilă pentru noi toți. Sistemul sanitar este suprasolicitat. Până la urmă pentru asta mă pregătesc, nu pentru situații ușoare ci pentru cele mai dificile și chiar în aceste situații este important să fiu alături de oamenii în suferință”,a mărturisit, la Focus Tv, tânăra buzoiancă.

Ramona spune că perioada de voluntariat, petrecută în aceste luni extrem de dificile pentru sistemul medical, nu au speriat-o și nici nu au făcut-o să se răzgândească asupra carierei pe care a ales-o. Ba dimpotrivă. Acum simte că este o perioadă în care trebuie să fim mai uniți și că cea mai mare temere pe care o are este ca ea, însăși, să nu ajungă un vector de transmitere a virusului. Dar, se protejează cât mai bine și respectă toate regulile.

”În primul rând am învățat că este nevoie să rămânem uniți. Este o situație dificilă și, își pune amprenta asupra psihicului asupra oricărui om, dar cu vorbe bune , cu pasiune pentru ceea ce facem o să trecem cu bine peste tot ce se întâmplă. Mă pregătesc pentru ce-i mai greu.Nu alegem Medicina ca să avem doar situații relaxante și să fie bine peste tot. Suntem aici să ajutăm alți oameni și să fim în slujba lor. Teama a fost mai mult să nu ajung eu un vector de transmitere a virusului. Alegând această profesie eu pot fi pusă în orice moment într-o situație dificilă. Mai sunt și alte boli contagioase. La momentul de față mă protejez cât pot de mult, respect măsurile”, spune Ramona.

La finalul studiilor, Ramona vrea să se specializeze pe medicina de urgență, iar cel care a inspirat-o a fost chiar șeful de la UPU Buzău, Adrian Zoican.

”Deja decizia a fost luată. Pe viitor o să urmez o carieră de urgentist. Este o specialitate dinamică. Te poți întâlni cu moartea la orice pas. Practic te lupți pentru pacient cu moartea mereu. Nimic nu poate fi mai plăcut decât să vezi cum inima unui pacient  începe să bată din nou”, spune tânăra studentă.

După atâtea luni în care a stat printre ”eroii în alb” și a asistat la avalanșa de prezentări de la Unitatea de Primiri Urgențe și a văzut cât de aglomerat este sistemul medical, Ramona are un mesaj pentru buzoieni.

”Este dificil să respectăm în continuare regulile, dar ar trebui să știe fiecare că nu este un moment oportun să cedăm în fața acestui virus. E momentul să fim mai uniți ca niciodată”, a transmis tânăra studentă care se pregătește să fie medic urgentist.