Actualitate

Pandemia de coronavirus, un coșmar pentru victimele violenței domestice. La Buzău, bătăile în familii la ordinea zilei

Foto cu caracter ilustrativ

Criza coronavirusului care a pus stăpânire pe întreaga planetă produce și victime ascunse. Este vorba despre victimele violenței domestice, un fenomen care a luat o amploare în această perioadă, când românii sunt sfătuiți să stea în case, iar mulți nu mai merg la serviciu ori la plimbările cu care erau obișnuiți până acum.

Practic, criza provocată de noul coronavirus a schimbat peisajul  infracțional.  În luna martie, prima în care românii au fost nevoiți să rămână în case, fiind instituită stare de urgență, numărul cazurilor de furturi, tâlhării sau infracțiuni stradale. De asemenea, a scăzut în martie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproximativ 60 la sută numărul accidentelor pe șosele și al victimelor. Au crescut în schimb, semnificativ, cazurile de violență în familie.

La Buzău, în luna martie s-au înregistrat 72 de  plângeri privind comiterea infracțiunii de violență domestică, cu o creștere de 14 cazuri față de martie anul trecut, când nu eram în pandemie. Cele mai multe acte de violență domestică s-au produs la domiciliu acolo unde soții ori concubinii sunt obligați să petreacă acum mai mult timp, fiind interzise ieșirile nejustificate. Cei mai mulți agresori, 65 sunt bărbați, însă sunt și 7 femei care și-au agresat soții.  În majoritatea cazurilor de violență domestică, agresorii sunt fie soți, fie concubini ori persoane care au divorțat însă care mai au câte ceva de împărțit și după ruperea căsătoriei. Luna trecută, Poliția Buzău a emis 28 de ordine de protecție a unor victime ale violenței domestice, față de 17 anul trecut, în aceeași perioadă, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Județene Buzău, Ane Mari Vrapciu.

Pentru că românii mai au de stat în case până pe 15 mai, polițiștii dar si psihologii vin cu o serie de recomandări pentru a nu fi autorii sau victimele infracțiunilor de violență în familie, infracțiuni care cresc în aceste zile.

In primul rand, evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave. Dacă soţul/soţia sau alt membru al familiei este sub influenţa băuturilor alcoolice şi are tendinţe de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia şi ascundeţi obiectele tăietoare. În familie, fiţi un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeţi consumul abuziv de alcool, care are un efect nefast asupra copilului.  Identificaţi din timp căile prin care, în caz de necesitate, puteţi părăsi uşor locuinţa atunci când se agravează conflictul. Dacă situaţia devine critică părăsiţi locuinţa imediat şi cereţi sprijinul poliţiei, apelând numărul unic de urgenţă 112. În aceste situaţii poate fi pusă în pericol atât integritatea şi viaţa dumneavoastră cât şi cea a copiilor Victima violenţei în familie se poate adresa următoarelor Poliţiei – pentru a depune o plângere.

Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului / Medicului de familie – pentru a obţine îngrijiri medicale Laboratorului de Medicină Legală – pentru a obţine un certificat medico-legal., Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi copiii victimei; Asistenţei sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de găzduire temporară în Centrul de Violenţă în Familie, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică, reinserţie socială şi profesională, informare, îndrumare către alte instituţii;

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate.