SĂNĂTATE

PLECI ÎN VACANȚĂ, DAR ȘTII DACĂ NU E RISCANT PENTRU SĂNĂTATEA TA? Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești

Odată cu relaxarea măsurilor, tot mai mulți oameni încep să se gândească din nou la vacanțe. Pentru fiecare țară, relansarea turismului este importantă.

Din cauza pandemiei, 50% dintre români spun, potrivit unui sondaj, că vor alege destinații de vacanță în România.

Pentru ceilalți, Portugalia și Grecia se luptă să atragă cât mai mulți vizitatori și luptă pentru titlul de cea mai sigură țară din Europa.

La ora actuală sunt 22 de țări europene considerate “state verzi”, călătoriile către și dinspre acestea neimpunând măsuri speciale, cum ar fi carantina sau izolarea la domiciliu.

Totuși, evoluția din ultima vreme a pandemiei poate oricând schimba această situație. Călătoria în perioada pandemiei, indiferent că e pentru recreere sau în interes de afaceri, presupune un risc. Ciprian Enea, consultant în turism, a dezvăluit la Medika TV că în curând ar putea să apară pe piață asigurarea pentru COVID, care să acopere costurile de spitalizare în cazul în care românii se infectează cu noul coronavirus într-o țară străină sau sunt testate pozitiv în timp ce se află în altă țară. O astfel de asigurare ar fi necesară, consideră Ciprian Enea, în condițiile în care în prezent nu există pe piață nici o asigurare care să acopere astfel de costuri.

“În mod normal avem la dispoziție asigurarea clasică de călătorie. Ținând cont însă că vorbim despre o pandemie, societățile de asigurări, așa cum știm cu toții,  au o serie de norme în care sunt specificate foarte clar excepțiile de la riscul asigurat.  În general, situațiile care impun o forță majoră, cum ar fi războiul, revoluția, cataclismele, pandemia ș.a.m.d. sunt situații care nu impun companiilor să deconteze costurile provocate de situația respectivă. Dar probabil că pe piață vom vedea la un moment dat și asigurări pentru coronavirus. Sunt deja discuții cu companiile de asigurări, am înțeles  că sunt companii care au înaintat deja anumite sume și limite pe care și le vor asuma în cazul în care turistul se îmbolnăvește sau e depistat cu coronavirus în altă țară. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în săptămânile următoare, pentru că e un domeniu destul de sensibil”, a spus Ciprian Enea.

Mai multe detalii despre vacanțele românilor în pandemie, despre riscuri și posibilități de a mai pleca în vreo destinație turistică, AICI