Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

PREFECTUL DIMIAN CERE DEMISIA ȘEFULUI GĂRZII DE MEDIU BUZĂU! Scandalul poluării de la Râmnic zgâlțâie serios scaunul lui Carmen Ichim! Ocupă funcția de 15 ani. Reacția șefei Gărzii de Mediu

UPDATE: Șefa Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, răspune acuzațiilor prefectului de Buzău prin intermediul unui comunicat de presă. Redăm mai joi comunicatul integral:

“Am luat cunoștință fără surprindere de afirmațiile lansate în spațiul public astăzi, 20 iulie 2020, de către prefectul Județului Buzău, cu privire la ineficiența Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău care, în opinia sa, ”în loc să tragă la răspundere vinovații și să ia măsuri, încearcă să ascundă neregulile”, dar și de solicitarea sa de demitere din funcție a comisarului șef. Legat de acestea, doresc să fac următoarele precizări:
     –    În ce privește ”ineficiența” GNM-CJ Buzău, bilanțul de activitate al instituției de la începutul anului în curs și până la data de 15 iulie arată că, în cadrul celor 406 inspecții efectuate în Județul Buzău, au fost aplicate 68 de amenzi în valoare de 878.500 ron pentru nerespectarea prevederilor legislației de mediu și au fost dispuse măsurile necesare pentru remedierea tuturor deficiențelor constatate, impuse prin actele de control. Printre UAT-urile sancționate se regăsesc și cele enumerate de către prefect;
– Afirmațiile prefectului Județului Buzău se dovedesc încă o dată lipsite de orice fundament real, cu o tot mai vădită tentă personală și politică, iar toate acțiunile sale din ultima vreme, îndreptate împotriva mea, le pun pe seama intenției sale de a mă coopta într-unul din partidele conduse de cei care l-au susținut pentru a ocupa, succesiv, funcțiile de subprefect și, apoi de prefect, lucru confirmat de demersurile insistente din ultimele 5 luni ale unor ”emisari” ai acestor formațiuni politice;- Prefectul Județului Buzău a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor demiterea mea încă din luna februarie a acestui an, după ce în ședința CJSU Buzău în care s-a aprobat înființarea unui centru de carantină pentru pacienții cu Covid-19 în cadrul Taberei Arbănași, am susținut că locația respectivă este neadecvată acestui scop, neîndeplinind, din perspectiva legislației de mediu, condițiile de evacuare în siguranță a apelor uzate, care ajungeau fără a fi tratate pe un teren din apropiere și, ulterior, în cursul de apă Slănic. De altfel, punctul meu de vedere exprimat cu fermitate în cadrul ședinței a fost confirmat la nici o lună distanță, când aceleași autorități au dispus închiderea centrului de carantină pentru nerespectarea condițiilor minime de funcționare;- În continuare, pe parcursul ultimelor luni, prefectul de Buzău a solicitat în nenumărate rânduri Gărzii Naționale de Mediu și MMAP demiterea mea, formulând cele mai diverse acuzații cu privire la activitatea mea profesională, toate fiind verificate de forurile ierarhic superioare și infirmate de acestea;- Având în vedere că, în cursul anului 2019, dânsul mi-a fost subordonat timp de aproape 6 luni de zile (iulie-decembrie), am ajuns să-i cunosc foarte bine competențele profesionale și aș fi mai în măsură să mă exprim cu privire la activitatea acestuia. Pe de altă parte, dânsul nu poate face aprecieri vizavi de activitatea specifică protecției mediului, neavând nici pregătirea, nici expertiza necesare în acest domeniu deosebit de complex;- Cu privire la depozitarea/îngroparea resturilor de origine animalieră pe un teren din municipiul Rm. Sărat, pe care dînsul o cataloghează drept ”dezastru ecologic”, fac precizarea că reprezentanții GNM-CJ Buzău au efectuat controale împreună cu cei ai IPJ Buzău și DSVSA Buzău, fiecare instituție făcând verificări conform competențelor legale. În acest context, reiterez faptul că TOATE ASPECTELE SEMNALATE ȚIN, POTRIVIT LEGII, DE COMPETENȚA DE VERIFICARE ȘI SOLUȚIONARE A D.S.V.S.A. BUZĂU, instituție care este abilitată să dispună măsurile necesare de remediere a situației.
     În încheiere, doresc să-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul discreționar în care dânsul înțelege să-și exercite atribuțiile de reprezentant al Guvernului în teritoriu, însă îi asigur pe buzoieni că, în ceea ce mă privește, oricâte presiuni se vor mai face asupra mea nu voi abdica niciodată de la respectarea cu strictețe a legii pe care, inutil să mai precizez, o cunosc la perfecție.
     De asemenea, în contextul amenințării care continuă să planeze asupra județului nostru – și aici mă refer, desigur, la epidemia de Covid-19 – cred că ar fi mai util ca aceste eforturi și energii să fie canalizate spre gestionarea cât mai responsabilă a situației sanitare la nivel local, în respect față de lege și de dreptul la sănătate și viață al cetățenilor.”

ȘTIREA INIȚIALĂ: Cazul de la Râmnicu Sărat cu resturile animaliere depozitate pe un teren din apropierea unui abator a amorsat un șir  lung de acuzații lansate de prefectul județului Buzău, Leonard Dimian. Concret, este vizată conducerea Gărzii de Mediu, pe care prefectul o vrea demisă.

Într-un comunicat de presă transmis luni, prefectul de Buzău, scrie că a cerut demiterea șefei Gărzii de Mediu după ”dezastrul ecologic de la Râmnicu Sărat”, unde pe un teren, în apropierea unui abator au  fost găsite cantități uriașe de resturi animaliere, spre disperarea râmnicenilor care se plâng de multă vreme de mirosul insuportabil.

Ancheta pe care o derulează organele abilitate va stabili cu exactitate proporțiile situației care trenează în acea zonă, iar vocile locuitorilor din Cartierul Parhon din Râmnicu care se plâng de mirosul insuportabil și de mizerie stau mărturie că acolo chiar vorbim de un dezastru ecologic. Această relaxare cu care este tratat cazul de la Râmnicu Sărat și cu care se încearcă declinarea responsbailității este în antiteză cu interesul manifestat la izbucnirea pandemiei de coronavirus în cazul taberei Arbănași.”.

În continuare, prefectul vine și cu alte exemple din județ unde ar fi probleme iar Garda de Mediu de la Buzău nu ar interveni. Dimian spune că în urma controalelor efectuate a descoperit adevărate gropi de gunoi ce pot transforma zonele respective în focare de infecții și la Vernești, Siriu, Pănătău și Calvini.

”Cazul de la Râmnicu Sărat nu este singular.(..)Dezastrul ecologic din județul Buzău este de mari proporții și fac aceste afirmații având la bază probe. În urma unor controale tematice desfășurate de echipe ale Instituției Prefectului în mai multe comune ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățeni am descoperit mormane imense de deșeuri aruncate pe câmpuri. Vernești, Siriu, Pănătău sau Calvini sunt localități aproape sufocate de gunoaie și în care autoritățile nu depun eforturi pentru a menține mediul curat și au găsit ca soluție îngroparea deșeurilor. În toate aceste situații, Garda de Mediu își arată ineficiența, pasează responsabilitatea și, în loc să tragă la răspundere vinovații și să ia măsuri, încearcă să ascundă neregulile. Aici vin din nou cu un exemplu din localitatea Beceni, unde comisarii de mediu au avut drept scop schimbarea declarației unui localnic care s-a adresat instituțiilor centrale după ce a constatat că primăria din comună depozitează gunoiul menajer pe un teren viran, apoi incendiază aceste gunoaie. Totodată vidanja Primăriei deversează regulat în pârâul Slănic dejecțiile colectate contracost din fosele cetățenilor.”

În încheiere, prefectul de Buzău anunță că a cerut demiterea lui Carmen Ichim de la conducerea Comisariatului Județean de Mediu, acuzând-o de incompetență.  

”Interesul ”fardat” pe care îl manifestă conducerea Gărzii de Mediu față de poluarea din județul nostru trebuie să înceteze și de aceea am cerut demiterea doamnei Carmen Ichim de la conducerea Comisariatului Județean de Mediu Buzău pentru incompetență.”

Contactată de reporterii șansanews.ro și Focus Fm, Carmen Ichim, șefa Gărzii de Mediu Buzău, a anunțat că va veni în orele următoare cu un punct de vedere cu privire la acuzațiile lansate la adresa sa de către prefectul Leonard Dimian.

Reamintim, în urmă cu o săptămână, urmare a unor reclamații, polițiștii și inspectorii DSVSA au descins la Râmnicu Sărat. Au găsit pe un teren din apropierea unui abator din municipiu adevărate gropi ilegale de deșeuri. Grămezi întregi de resturi de origine animalieră au transformat zona într-o adevărată groapă de gunoi. Cercetările continuă pentru a se stabili cine a depozitat acolo resturile animaliere, fără a avea vreo aprobare în acest sens.

Pe de altă parte, în ultimele zile, presa a relatat că abatorul în apropierea căruia s-au găsit gropile ilegale de deșeuri ar avea legătură cu un alt caz verificat în ultima perioadă de Prefectură, și anume o fermă de porci de la Stâlpu, cuprinsă de foc la începutul anului. Proprietarii fermei au declarat la acel moment că mii de porci ar fi fost arși în timpul incendiului. Cele două societăți ar aparține aceluiași administrator.