Actualitate Social

SCHIMBĂRI IMPORTANTE ANUNȚATE DE CEL MAI MARE GRUP DE FIRME DE RECICLARE. Investiții de 12 milioane de euro. Capacitatea de producție, mărită de patru ori

”Buzăul este și va rămâne capitala reciclării din România. Asta ne face să continuăm să investim”.

Este mesajul transmis buzoienilor de Constantin Damov, președintele Green Group, grupul care deține trei fabrici de reciclare în Buzău cu aproape 1.400 de salariați, dar care este prezent și în alte orașe, cât și în Europa de Est, cu unități de reciclare a deșeurilor de plastic, electronice și sticlă. Într-un interviu, în exclusivitate, Constantin Damov a vorbit la Focus News despre schimbările provocate de pandemia de coronavirus în industria reciclării.

Colectarea selectivă, prima afectată de pandemie

Fiecare dintre cele trei segmente în care grupul de firme are capacități de prelucrare a deșeurilor reciclabile (reciclarea plasticului, a deșeurilor de electronice și a sticlei), a fost afectat în proporții diferite, iar acum, după jumătate de an de la debutul pandemiei, cea mai afectată rămâne divizia de plastice. Asta, pe de o parte, din cauza scăderii cantității de materie primă provocate de închiderea restaurantelor de unde provenea o mare parte a deșeurilor reciclate, iar pe de alta, și cea mai importantă, din cauza prăbușirii industriei auto.

”În vârful pandemiei, în perioada aprilie-mai, ca în toate activitățile, inclusiv colectarea separată a deșeurilor a avut de suferit. Existau fluxuri bine puse la punct din sistemul HoReCa care brusc a fost închis și o parte importantă de deșeuri care ajungeau la noi și-au redus volumul. Asta în ceea ce privește achiziția. Noi suntem astăzi cel mai mare reciclator de PET-uri din Europa Centrală și de Est. De asemenea, reciclăm sticlă și deșeuri din echipamente electronice și electrocasnice. Fiecare divizie a avut o istorie a ei. Dacă la electronice am văzut o scădere treptată astăzi asistăm la o revenire , la valorile celor dinaintea pandemiei. Munca de acasă ne-a dus la un consum mai mare de electronice. La sticlă piața și-a revenit. Acolo unde însă am avut o problemă este zona plasticelor și a PET-ului”, a explicat Constantin Damov.

Producția de fibră, redusă cu 50%

Prăbușirea industriei auto a dus automat la diminuarea producției de fibră sintetică  la 50% din capacitatea totală.

” Fibra de la Buzău este destinată exclusiv producției auto. Vorbim de un procent de 85 până la 90% din producție care era livrat firmelor mari din industria auto.Toate componentele din interiorul autoturismelor, respectiv mocheta, tavanul , tapiseria, scaunele auto sunt făcute cu fibră 100 % reciclată din PET, făcută la Buzău . În pandemie, industria auto a avut o scădere de până la 70%. Noi am recuperat parțial din piață,livrând fibra către industria de igienă, care a crescut puțin în această perioadă. Fibra noastră merge și în aplicații igienice cum ar fi pampers, șervețele umede dar  asta nu a compensat cu acea dispariție din piață, cauzată de prăbușirea pieței auto. Și vorbim aici de 20% din producția noastră de fibră și practic 50% din fibra pentru automobile”,  a explicat Constantin Damov.

Din păcate, diminuarea capacității de producție a dus și la disponibilizarea unor angajați. În total 200 de persoane au rămas fără locuri de muncă.

”La nivel de grup avem  o scădere cu 12% a forței de muncă, iar în cazul fabricii de fibră de la Buzău de 20%. Sunt cifre care, bineînțeles, cei care se găsesc în cei 20% au fost afectați, însă cei de 80% lucrează la capacitate normală. Este o pierdere din punct de vedere al pieței, cât și al forței de muncă. Nu ne-a fost ușor să facem această mică restructurare pentru că oamenii erau bine pregătiți, dovada că mulți au fost absorbiți imediat de celelalte industrii din Buzău”, a explicat președintele grupului de firme reciclare din Buzău.

Fabrica de plastice, modernizată cu 12 milioane de euro

Vin însă și vești bune. Pe de o parte, industria auto dă semne că și-ar reveni în lunile următoare, iar reprezentanții Green Group speră ca până la finele anului să recupereze ce s-a pierdut brusc în lunile aprilie-mai, iar de pe alta parte, divizia de prelucrare a deșeurilor din plastic de la Buzău va intra, cu această ocazie, într-un amplu proces de modernizare. Mai exact, urmează să fie investită suma de 10-12 milioane de euro, astfel că până în februarie 2021, capacitatea de producție de granule PET reciclate să crească de până la patru ori.

”Prin legislație, în Europa și în Romania, au apărut niște constrângeri. Începând din 2023,toți recipienții PET trebuie să conțină în compoziție 25% granulă reciclată.Aceasta este direcția în care noi vrem să investim. Planul nostru de investiții în Buzău depășește 10-12 milioane de euro și încercăm să ajungem în categoria producătorilor europeni de granulă reciclată. Acolo piața este foarte avidă după material. Această impunere legislativă salvează reciclarea.Practic, vom crește de până la patru ori capacitatea de prelucrare a deșeurilor de PET în granula pentru sticla noua de PET. Practic diversificăm piața. În mod sigur noi vorbim și de recuperarea personalului care ne-a părăsit și sperăm ca efectele modernizării să le vedem începând cu luna februarie a anul viitor”, a anunțat, în exclusivitate, președintele grupului de firme reciclare din Buzău.

La finalul interviului, Constantin Damov a punctat faptul că Buzăul rămâne un punct strategic în prelucrarea deșeurilor reciclabile din România motiv pentru care va continua să investească în Buzău, să crească capacitatea de producție din cele trei fabrici și să ofere locuri de muncă buzoienilor. În prezent, Green WEEE (fabrica de reciclare a deșeurilor electronice) are 240 de angajați, Green Fiber (compania care produce fibră sintetică din PET reciclat) are 613 salariați, iar Green Tech (compania care reciclează deșeurile PET) 537 de angajați.