Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

TESTUL COVID-19 MĂREȘTE BUGETUL DE VACANȚĂ. Topul prețurilor testelor în clinicile private din Buzău. Unde poți face cel mai ieftin test RT-PCR

Vacanța în pandemie aduce cheltuieli în plus. Tot mai multe țări solicită românilor teste COVID-19 astfel că, de exemplu, o familie cu doi copii trebuie să suplimenteze bugetul de vacanță cu peste o mie de lei pentru testarea COVID-19, în funcție de clinica privată pe care o alege.

Testul COVID-19 a devenit aproape un ”accesoriu ” obligatoriu pentru fiecare dintre cei care vor să călătorească în străinătate. Fie că testarea pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 este cerută de angajator la întoarcerea din vacanță fie că un astfel de test este cerut obligatoriu de autoritățile străine, tot mai mulți români ajung în clinicile private pentru a se testa.

Cu alte cuvinte, bugetul de vacanță trebuie să includă în această vară și sumele pentru testarea COVID-19, iar cheltuielile făcute în plus nu sunt deloc de neglijat.

De exemplu, o familie cu doi copii care are o vacanță în Grecia, ultima țară care a inclus ca regulă testarea COVID-19, va suplimenta bugetul cu peste o mie de lei, în funcție de clinica privată pe care o alege.

În județul Buzău, sunt cel puțin trei clinici private care prelevează probe atât pentru depistarea anticorpilor IgG și IgM ( testele nu indică virusul ci anticorpii, adică răspunsul organismului la contactul cu virusul ) cât și pentru testele RT-PCR, cele din urmă fiind cele mai concludente pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Testul Real Time PCR identifică direct prezența virusului în tractul respirator, deci confirmă o infecție curentă.

285 de lei, cel mai ieftin test COVID-19, la privat

Cel mai ieftin test RT-PCR se poate face la Synevo. Aici costul unui test este de 285 de lei de persoană.  

”Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19. Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea. Costul unui test Real Time PCR este de 285 de lei și poate fi efectuat în 45 de centre Synevo din 34 de orașe din țară. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la  momentul recoltării”, se arată pe site-ul clinicii Synevo.

315 lei, testul la SANTE

O altă clinică unde pot fi prelevate probe pentru testul RT-PCR pentru COVID-19 este SANTE. Aici costul unui test este de 315 lei, însă prețul scade dacă ești un client fidel al clinicii.

”Prețul cu cardul de fidelitate este de 283,5 lei”, se arată pe site-ul clinicii.

În ceea ce privește termenul de lucru al probelor, pe același site este trecută o perioadă de două zile, însă, există și mențiunea potrivit căreia există posibilitatea unor întârzieri.

”Există posibilitatea ca rezultatele să fie eliberate cu mici întârzieri, decalaj corespunzător conjuncturii actuale. Facem toate eforturile să respectăm termenele de execuție comunicate”, spun reprezentanții clinicii medicale.

340 de lei, testul la Regina Maria

”Pentru testul RT-PCR este nevoie de recoltarea unui simplu exsudat nasofaringian. Răspunsul testului va fi comunicat în 72 ore de la ajungerea probei în laborator. Testele sunt disponibile tuturor pacienților care își doresc să se testeze. Recoltarea se face zilnic, în interval orar dedicat între 12:00-16:45, în funcție de locație. Programarea se poate face în toate punctele de recoltare REGINA MARIA.Cu patru ore înaintea recoltării este recomandat să nu se consume alimente”, se arată pe site-ul clinii.

Un calcul simplu arată că o familie cu doi copii va cheltuie, în funcție de clinica pe care o allege, între 1.134 de lei ( cu card de fidelitate, clinica SANTE are cel mai mic preț) și 1360 de lei.

În Buzău s-a obsevat o creștere a cererii pentru astfel de teste, astfel că în ultimele trei zile , un număr de 25 de buzoieni au aflat că sunt infectați cu SARS-CoV-2 după ce au făcut teste la clinicile private.