Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

TOT MAI MULȚI BOLNAVI COVID-19, TESTAȚI ÎN LABORATOARE PRIVATE. Unde faci testele în Buzău, cât costă? Ce spun epidemiologii

Tot mai mulți buzoieni vor să știe dacă au contractat coronavirus așa că își fac teste la laboratoarele private. Și surpriză! Unii dintre ei află că au contractat virusul deși starea de sănătate nu le indica acest lucru. De exemplu, doar în ultimele două zile, șase persoane au fost diagnosticate ca urmare a acestor teste făcute la cerere, într-o clinică privată.

Epidemiologii au și o explicație pentru această dorință a buzoienilor de a se testa chiar dacă nu le-a fost impus ca urmare a unor anchete epidemiologice.

”Faptul că au început să se testeze ne duce pe noi cu gândul că au început să conștientizeze riscul răspândirii virusului”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Epidemiologii recomandă testarea

În contextul în care Buzăul se confruntă cu o răspândire comunitară a bolii, ceea ce înseamnă că virusul poate fi contractat de oriunde fie mijloc de transport în comun, magazine sau chiar de pe stradă, epidemiologii recomandă testarea.

”Persoanele care vor să se testeze în alt algoritm și care aparțin altor grupe decât cele pe care noi le avem în metodologie au libertatea să opteze pentru laboratoare private care deja au început să execute aceste teste și care, conform metodologiei, ne transmit orice rezultat pozitiv, a spus Carmen Scântei.

Unde se fac teste și cât costă

Regina Maria

În Buzău, sunt mai multe laboratoare care pot face teste COVID-19 și în funcție de politica fiecărei unități medicale, condițiile și costurile diferă.

De exemplu, la clinica Sante se pot face analiza de sânge doar pacienților asimptomatici. Cei care au cerut până acum testarea sunt fie persoane care doresc să plece în strănătate, fie li s-a cerut la serviciu după ce au venit din străinătate.

Testarea serologică o facem doar pacienților asimptomatici, în condiții de maximă siguranță, conform procedurilor. Testul serologic nu detectează virusul, ci anticorpii, adică răspunsul organismului la contactul cu virusul. Pentru testare, se va preleva o probă de sânge venos. Anticorpii IgG și IgM apar în momente diferite. Depinde în primul rând de tipul acestor anticorpi și de sistemul imunitar al fiecărui individ, de aceea este important testarea concomitentă a anticorpilor IgM și IgG anti-SARS-CoV-2. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatice. Sensibilitatea și specificitatea testului sunt de peste 95%”, au explicat reprezentanții clinicii.

Tot aici se pot face și teste PCR. La fel, sunt acceptate doar persoanele asiptomatice.

Synevo

”În ceea ce privește testul  RT-PCR SARS Cov-2 – ARN viral SARS-CoV-2, acesta este un test rapid și presupune recoltarea de exudat nazal și faringian, iar un rezultat pozitiv indică infecția cu SARS-COV-2. Timp de execuție – 24-78 h în funcție de localitate”, au explicat reprezentanții clinicii.

Prețurile la această clinică sunt cuprinse între 105 și 310 lei.

Teste și la Regina Maria și Synevo

Potrivit informațiilor publicate pe site-urile clinicilor,  la Regina Maria, de exemplu, se fac atât teste pentru a vedea nivelul de anticorpi cât și teste PCR. Prețul lor este cuprins între 280 și 340 de lei. Aceleași testări se fac și la clinica Synevo unde prețurile analizelor sunt cuprinse între 95 și 280 de lei.