Actualitate

Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului. Oamenii sfințesc locul

În Ținutul Buzăului, oamenii sfințesc locul. Nu este singura regiune unde simți asta ca turist, dar cu siguranță pentru cei care aleg să se abată de la drumurile cunoscute și să pătrundă în inima satelor românești din Ținutul Buzăului, sentimentul că omul sfințește locul devine mult mai pronunțat.

Duminică a fost a treia zi în care zece creatori de conținut au continuat să descopere cel mai nou Geoparc Internațional UNESCO al României, Ținutul Buzăului, în primul reality show online din România, creat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART).

De la Măgura, concurenții au pornit către Muzeul Timpul Omului, un loc pe cât de complex și de fermecător pe cât sugerează numele lui, aflat la Mânzălești. Este un spațiu simbolic și artistic care întruchipează viața și legătura Omului cu Pământul. Punctul de vizitare este narativ, povestit din perspectiva trecătoare a Timpului.

Expoziția găzduiește o colecție etnografică bogată, care este folosită pentru a exprima simboluri universale: viața, moartea, renașterea, truda și statornicia locurilor. Aici, participanții la ”Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului” au fost primiți de Cecilia Petrescu, o enciclopedie vie a artei și tradiției din zona Mânzălești. Este și sufletul Ansamblului Breazăul, cunoscut pentru promovarea tradițiilor milenare, cum ar fi dansul Unchiașului și Babei, interpretat de dansatori care poartă costume populare și măști tradiționale confecționate din elemente naturale. Cecilia Petrescu este propusă pe lista de oameni TEZAR VIU.

De la muzeu, cu ajutorul indicațiilor primite de la localnici, participanții au ajuns în ograda unuia dintre veteranii Ținutului Buzăului, Gică Baciul. Cu ograda aflată în vârful unui deal, cu un drum greu accesibil, la cei 100 de ani ai săi el continuă să fie un pilon al comunității și mulți caută să-l colinde ca să se inspire din înțelepciunea lui și lecțiile pe care viața i le-a oferit.

Își cosește singur curtea, este sprinten și se ocupă de toate treburile gospodăriei și acum. Veteran de război, este de altfel cel mai vârstnic om care doinește la fluier din județ și cel mai vechi vânător, activități pe care le mai practică și acum.

La intrarea în ogradă, Toader Păun, gazda primului reality show în social media din România, i-a întâmpinat pe participanți alături de Gică Baciul, dar și de Cristian Micu, fiul lui Mircea Micu, unul dintre puținii interpreți care își fac singuri instrumentele muzicale. De mic copil, tatăl lui a învațat să aleagă lemnul de prun pentru fluier sau lemnul de soc pentru cimpoi. Acum, fiul îi duce mai departe pasiunea pentru instrumente muzicale tot mai greu de găsit și pentru muzică.

Satul Mânzălești din județul Buzău este singurul loc din lume unde mai poți admira sau chiar participa la dansul ritualic „Baba și Unchiașul”. Cele două personaje mascate, Baba și Unchiașul, intră în horă și iau la dans tinerii, alungând nenorocul și luând în schimb ceva din energia tinereții. Dincolo de a fi ritualic, este un dans comic și o experiență pe care niciunul dintre noi nu a uitat-o, odată intrat în horă cu aceste personaje.

„Baba” pare să facă glume în grupul serios al colindătorilor din Mânzălești. Așa cum se întâmplă în fapt și în viață! „Baba” este amuzantă, iar „Unchiașul” stă puțin posomorât pentru că își invită baba la joc, ea îi arată cât de bătrână este și că o dor oasele, negociază și un flăcău din grup cere „baba” la joc și repede femeia trecută bine de prima tinerețe acceptă ca să primească energia tinereții și vigoare, și joacă de rupe podeaua. „Unchiașul” se înfurie. „Baba” joacă ba cu un flăcău, ba cu altul, însă se întoarce la „Unchiașul” ei, cu care își împarte viața.

Ultima oprire a zilei și locul unde au avut loc noi probe create să încurajeze descoperirea Ținutului Buzăului au fost în preajma lacului Mocearu, ochi de apă dulce aflat de la limita dintre comunele Lopătari şi Chiliile.

Pe un drum de țară, aproape imposibil de străbătut cu mașina în zilele ploioase, cum a fost și cea în care au ajuns concurenții, străjuit de câmpii verzi și pomi bogați de rod, pe Strada Bisericii se află unul dintre meșterii care păstrează o artă străveche încă făcută cu mijloacele tradiționale.

 Aici a fost întâlnirea și cu unul dintre ultimii fierari din zonă, care caută să transmită meșteșugul mai departe.

De la ateliere tradiționale de meșteșugari s-a trecut apoi la bucătărie modernă cu ingrediente inclusiv din curțile buzoienilor, unele de care aparent se profită prea puțin, după cum a constat Chef Liviu Lambrino, expertul probelor culinare susținute de Electrolux în cadrul ” Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului”.

Provocarea serii a implicat ananas la grătar, cu izmă, nuci, fistic și caramel sărat.

Primul reality show în social media din România, derulat în Ținutul Buzăului, continuă!

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții din Ținutul Buzăului. Alături de locurile și obiceiurile mai puțin cunoscute din Ținutul Buzăului, toate reprezintă provocări pentru cei 10 creatori de conținut care au pornit pentru 5 zile alături de comunitățile lor, via Instagram, să descopere frumusețea autentică a Buzăului, într-un proiect unic realizat prin Cronicari Digitali, brandul cultural creat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART). Primul reality show în social media din România poate fi urmărit prin hashtagul #CronicariDigitali.