Fericirea este relativă, iar secretul ei depinde, în mare măsură, de fiecare persoană în parte. Nu există o rețetă unică prin care să ni se dezvăluie secretul fericirii? De-a lungul vremii au fost realizate numeroase studii, în încercare de a descoperi dacă există un răspuns clar la la această întrebare. Greu de stabilit însă, atunci când și fericirea e diferită de la un om la altul. Pentru unii cea mai importantă este iubirea, pentru alții banii, în timp ce alte persoane se simt împlinite atunci când au în jur cât mai mulți prieteni.
Un lucru este cert, spun specialiștii. Fericirea depinde de fiecare dintre noi. Trebuie doar să avem grijă, în fiecare zi, la câteva aspecte esențiale. Care sunt acestea, ne spune Carmen Neagu, profesor, psiholog și psihoterapeut.
Teoria Polivagală susține că putem simți fericirea în fiecare zi prin influențarea nervului vag și prin calmarea sistemului nervos. Cum?
1. Cultivând siguranța în relații: Să ne folosim puterea conexiunii umane pentru a transmite siguranță. Un cuvânt bun, un zâmbet, sau un simplu „mulțumesc” pot face minuni.
2. Ascultând cu atenție: Să ascultăm ceea ce au de spus prietenii sau familia, fără să ne grăbim să le răspundem. A fi ascultat e una dintre cele mai frumoase forme de afecțiune.
3. Punând recunoștința în cuvinte: Recunoașterea și exprimarea lucrurilor pentru care suntem recunoscători pot stimula nervul vag, inducând o stare de calm și mulțumire. Recunoștința împărtășită e dublă bucurie.
4. Făcând o faptă bună: Să ajutăm pe cineva, fără să așteptăm ceva în schimb și fără să simțim că există vreun gol de umplut la noi sau la cel care primește. Bucuria de a da e adesea mai mare decât cea de a primi.
5. Încetinind ritmul: Echilibrarea timpului între muncă, relaxare și ceea ce ne place să facem contribuie la reglarea sistemului nervos, permițând corpului să se reîncarce și să se mențină într-o stare de bine. Toată lumea are nevoie de o pauză, iar noi, românii, avem în limbajul bunicilor noștri odihna, tihna și cătinelul.
6. Bucurându-ne unii pentru ceilalți: Verbalizarea bucuriei și a aprecierii stimulează nervul vag și promovează legături sociale puternice. Fericirea împărtășită ajută la creștere.
7. Lăsând lumea să fie ea însăși: Fiind autentici și permițându-le și altora să fie la fel, ne aliniem starea interioară cu cea exterioară, ceea ce este necesar pentru sănătatea nervului vag. Autenticitatea ne apropie.
8. Apreciind diversitatea: Fiecare persoană e unică. Să îmbrățișăm diferențele și să învațăm din ele. Recunoașterea și acceptarea diversității poate reduce stresul și poate veni cu o stare de calm.
9. Reflectând la ceea ce ne face cu adevărat fericiți: Înțelegerea a ceea ce ne aduce cu adevărat bucurie și punerea acestor aspecte în practică, în viața noastră, pot ajuta la autoreglarea sistemului nervos. Fericirea vine adesea din lucrurile simple.
10. Răspândind fericirea: Putem spune o vorbă bună, putem trimite un mesaj pozitiv sau pur și simplu putem zâmbi celor din jur. Fericirea e contagioasă.
Prin aceste acțiuni, inspirate de Teoria Polivagală, putem folosi puterea sistemului nostru nervos pentru a fi parte dintr-o lume mai conectată și mai mulțumită, propagând fericirea din Ziua Internațională a Fericirii în fiecare zi.
Adaugă comentarii