Toate
sfaturile în materie de nutriție vizează un consum cât mai mare de legume și
fructe. Se spune că este recomandat să consumi vegetale din toate culorile
curcubeului, pentru că fiecare fruct / legumă de o anumită culoare are
propriile sale beneficii, vitamine și minerale de care corpul uman are foarte
multă nevoie pentru a-și menține starea de sănătate fizică și psihică.
Conform statisticilor, bananele sunt cele mai consumate fructe la nivel mondial, fiind exportate din țările de origine în cantități impresionante. Și în România, găsim în magazine banane indiferent de sezon. În prezent, bananele sunt cultivate în peste 100 de țări, în special în cele unde climatul este cald și umed.
Iată 15 informații interesante despre banane
1. În ceea ce privește influența pozitivă a bananelor asupra sănătății, există multe arii de acțiune. Beneficiile includ reducerea riscului de cancer și astm, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii. În mod natural, bananele nu conțin grăsimi, colesterol sau sare.
2. O banană medie are aproximativ 125 de grame, fiind considerată o porție. Aceasta conține 110 calorii, 30 de grame de carbohidrați si 1 gram de proteine. La partea de vitamine și minerale, conținutul poate fi rezumat astfel: Vitamina C – 9 mg, Vitamina B6 – 0.5 mg, Mangan – 0.3 mg, Potasiu – 450 mg, Magneziu – 34 mg, Acid folic – 25.0 mcg, Riboflavina – 0.1 mg, Niacina – 0.8 mg, Vitamina A – 81 UI, Fier – 0.3 mg. Banana ajută și digestia, având aproximativ 3 grame de fibre alimentare.
3. Bananele se consumă în special crude, ca gustare, însă sunt folosite de fapt în multe rețete culinare. Pot să fie incluse în baza pentru clătite americane, în torturi și prăjituri, dar și în alimente dedicate celor mici. Alături de iaurt și musli, pot constitui un mic dejun foarte echilibrat. Budincă, brioșe, cremă de griș, biscuiți – iată alte exemple de preparate în care bananele pot fi “vedete”.
4. Pentru că peste 100 de miliarde de banane sunt consumate anual în întreaga lume, acestea au ajuns să reprezinte cea de-a patra producţie agricolă din lume ca mărime, fiind depășite doar de producțiile de grâu, orez şi porumb.
5. Bananele sunt adesea prezente în jocurile de mobil, mai ales în cele cu fructe. În unele jocuri în care bananele trebuie colectate sunt consemnate online diverse recorduri ale utilizatorilor, ilustrate pe YouTube. Pasionații de jocuri de cazino online pot găsi, în categoria de păcănele cu jackpot, slotul Banana Town Dream Drop de la Relax Gaming, unde maimuțele – mari iubitoare de banane – joacă un rol esențial.
6. Se estimează că există aproximativ 1000 de soiuri diferite de banane, dar cele mai multe dintre ele nu pot fi consumate prea ușor. În comerț, există doar câteva sortimente de banane cultivate la scară largă. Mai nou, în magazinele din Europa au apărut și mini bananele, bananele cu coajă roșie și bananele gigant.
7. Bananele sunt consumate peste tot în lume, dar anumite țări se remarcă în ceea ce privește cantitățile rezultate. Astfel, Uganda este campioană la acest capitol, cu 227 kg de banane de persoană / an. Aparent, un locuitor al acestei țări mănâncă în fiecare zi cel puțin câteva banane. Nu întâmplător, ugandezii folosesc același cuvânt (matooke) pentru a descrie atât banana, cât și mâncarea în general.
8. În țările tropicale, bananele sunt mai mult decât un aliment: o sursă esențială de venit. Există state, unele chiar insulare, care își concentrează economia pe producția de banane.
9. Foarte mulți producători de banane exportă fructele la nivel internațional. Fiecare mănunchi de banane este etichetat. În magazine, inclusiv în România, se pot observa diverse etichete, menționându-se de obicei și țara de origine. Anumite companii mari oferă chiar informații detaliate online despre locul de cultivare pentru fiecare lot de banane.
10. Americanii sunt mari consumatori de banane, preferând aceste fructe în dauna tuturor celorlalte. Se pare că, dacă adunăm cantitățile de mere și portocale consumate aici, acestea nu ajung la nivelul cantității de banane cumpărate din magazinele americane.
11. Bananele pot reprezenta un tratament naturist împotriva senzației de mahmureală. Într-un mixer, se amestecă alături de lapte (inclusiv de soia sau ovăz) și miere, ajutând la restabilirea unor echilibre esențiale în organism.
12. Accidentele provocate de alunecarea pe coji de banane nu sunt un mit. Pot fi amuzante doar dacă nu au consecințe negative serioase… În Marea Britanie, o statistică din anul 2001 indica înregistrarea a aproximativ 300 de accidente cauzate de banane.
13. Bananierul nu este considerat un copac, ci o plantă ierboasă. Ajungând la înălțimi de 10 – 20 de metri, bananierul aparține familiei de plante care include crinul și orhideea.
14. Bananele sălbatice cresc cu semințe mari și puțină pulpă, fiind foarte dificil de consumat. Bananele comercializate azi la scară largă sunt cultivate de mii de ani, dar soiurile au fost îmbunătățite în timp.
15. Bananele pentru export sunt culese verzi, pentru a nu se deteriora pe durata transportului. Acestea se coc în camere speciale, cu un tratament dedicat, în țara în care urmează să fie comercializate.
Adaugă comentarii