S-a ameliorat vremea, a crescut și numărul incendiilor de vegetație uscată. În ciuda dezastrului lăsat în urmă, zeci de fermieri continuă să incendieze resturile vegetale în încercarea de a curăța terenurile. Numai în acest sfârșit de săptămână, 30 de astfel de cazuri s-au înregistrat în județul Buzău.
De la începutul acestei luni, pompierii din Buzău au fost chemați să stingă 59 de incendii de vegetație uscată. Jumătate dintre acestea, adică 30, s-au înregistrat numai în ultimele 3 zile. Persoane care au dat foc vegetației uscate au scăpat flăcările de sub control. Consecința: aproape 740 ha de vegetație au fost mistuite de foc.
Cel mai amplu incendiu, care s-a manifestat pe o suprafață de circa 200 ha, a fost la Pârscov. Iar la Scorțoasa alte 150 ha au fost pârjolite în week-end.
Autoritățile fac apel la populație să nu mai aprindă focul pe terenurile pline de vegetație uscată pentru că într-o secundă, mai ales în aceste zile, cu vânt puternic, flăcările se extind și nu doar că distrug vegetația, ci se poate ajunge la pierderi de vieți omenești.
”Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieți omenești, în județele Argeș și Buzău și la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeș și Maramureș, doar în primele două luni și jumătate ale acestui an, conform informațiilor transmise de ISU. Facem apel la oameni, să înțeleagă că prin aceste incendieri își pun în pericol viața sau sănătatea proprie și a întregilor comunități din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deținătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă și cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile”, avertizează Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.
În plus, a fost întocmit un proiect de ordonanță de urgență care prevede majorarea semnificativă a amenzilor în cazul incendierii vegetației uscate. Persoanele fizice găsite vinovate pentru astfel de incendieri vor risca amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei, față de 3 000-6 000 în prezent, iar persoanele juridice între 50.000 și 100.000 lei, de la 25 000-50 000 lei.
Adaugă comentarii