Amintiri dureroase retrăite astăzi, și în fiecare an pe 22 decembrie, de rudele eroilor căzuți la Revoluție. Sunt 32 de ani de când pentru zeci de familii din Buzău care au pierdut un soț, un tată sau un fiu durerea nu a încetat.
La Buzău, Revoluţia din decembrie 1989 a început în seara zilei de 22 decembrie după ce în urmă cu o zi, la București se strigase pentru prima dată „Libertate”.

„Eu sunt cel care, din biroul noului secretar, am aruncat tabloul dictatorului Nicolae Ceaușescu oamenilor care se găseau în Piața Dacia atunci, când a început Revoluția la Buzău. În acel moment am simțit o ușurare pentru că am scăpat de foame, de frig și mai ales de frică. De frică de regim”, își amintește Ioan Goia, revoluționar.
Au fost moment cumplite . În multe locuri ale orașului a fost ploaie de glonțe. Se simțea groaza la orice pas.
”Pe data de 23 decembrie a venit Armata și ne-a adus cartușe. Ca o chestie care pe mine m-a șocat, automatul era sudat pentru foc automat, deci doar așa se putea trage. Momentele în care s-a tras au fost de groază, au murit oameni nevinovați. În Buzău s-a tras peste tot, și în Micro XIV și pe Calea Eroilor, între cele 2 unități militare”, își amintește Ioan Goia, revoluționar .

„Cele mai grele momente au fost când am fost reținuți aici, la Palat. Nu știam care va fi întorsătura, care pe care, fel de fel de informații, unele veridice, altele false. Eram la Palat când s-a tras, TAB-urile au mers spre gară. Au fost zvonuri cum că ar veni dinspre București mașini cu armament în portbagaj, că se trage la Mărăcineni” povestește și Ion Hanganu, revoluționar din Buzău.
În momentele de liniște, când mitralierele încetau să se mai audă, se trăia libertatea, iar oamenii aveau speranța că va fi mai bine.
”Oamenii erau bucuroși, era o manifestare de bucurie, se adresau unul altuia cu ”sunt om de bine”. Era ca o frăție, după care s-a terminat, spune Ioan Goia.
Pentru zeci de familii însă mai bine nu a mai existat pentru că Revoluția le-a răpit pe cineva drag.

Soldatul Vasile Antemir este unul dintre eroii căzuți în decembrie 1989. Avea 23 de ani, iar Revoluția l-a găsit la unitatea militară, acolo unde s-au dat cele mai crânce lupte. Dinspre cimitirul Eroilor se trăgea intens spre unităţile militare, iar de acolo răspundeau militarii buzoieni. În schimbul de focuri, Vasile Artemir a pierit. Astăzi îl plâng o mamă și o soție care nu a apucat să se bucure decât de câteva luni de căsătorie.
„Soțul meu a fost primul erou căzut la Revoluție. Făceam 24 de ani, eram tânără. A fost foarte greu. Cu 2 ore înainte să moară am fost la unitate cu pachet, am plecat prin ploaia de gloanțe, am venit până acasă, iar a doua zi am aflat că e decedat. Era teamă, spaimă. Niciodată n-am trăit așa ceva și să sperăm că nu vom mai trece prin așa ceva. Foarte greu a fost. Pentru mine amintirea rămâne vie. Niciodată nu am găsit liniștea. Totul s-a petrecut foarte repede, dar au fost niște clipe foarte grele.
Aceeași durere o simte de 32 de ani și această văduvă, rămasă la Revoluție cu doi copii mici. Soțul ei a murit împușcat în Palatul Comunal.

„N-am aflat nimic, am mers și l-am căutat, că nu mai venea acasă. El era la morgă, dacă nu mergeam, cred că nici nu-l mai găseam. Era înregistrat ca necunoscut, actele i s-au oprit în Palatul Comunal și era în pielea goală, pe ciment. M-am dus să-l căută cu tata-socru. Am fost la întreprindere, am venit la Palat de două ori, până când, într-un final ne-au dat lucrurile lui. O geacă ciuruită, plină de sânge. Pe urmă ne-a zis să mergem la spital sau la morgă. A fost împușcat în Palat de un căpitan de armată”.
În total 47 buzoieni au murit în urmă cu 32 de ani. 25 dintre aceştia au murit pe raza judeţului Buzău iar ceilalţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara. Astăzi, cu toții au fost comemorați.
Monumentul eroilor din fața Palatului Comunal s-a umplut de coroane și lumânări aprinse.
Iată lista martirilor buzoieni din Revoluţia Română:

Dumitru Alexandru, Pavel Androne, Vasile Antemir,
Costică Apostoiu, Vasile Apostol, Valerică Bălan, Anton Baltac, Stroe Bobeş,
Petru Bogdan, Diogene Burlacu, Traian Buzea, Petre Caraliu, Romeo Ciocârlan,
Florica Ciortan, Alexandru Ciulin, Ion Constantin, Nicolae Cristea, Florin
Cristian, Costel Dan, Costel Dascălu, Titi Dumitrache, Daniela Fercu, Iulian
Florin, Dorin Hagima, Gheorghe Iacob, Traian Ilieş, Maricel Luiuz, Dorel
Mănăilă, Săndel Marin, Alexandru Marinescu, Ştefan Mocanu, Mircea Munteanu, Ion
Pălădoiu, Cătălin Patulea, Laurenţiu Purcherea, Viorel Samoilă, Costel Stan,
Maria Tătăranu, Nicolae Tisăianu, Aurel Toader, Iulian Toader, Gheorghe Tudor,
Stănică Vâlculescu, Constantin Vlad, Vasile Voican, Constantin Voinea şi
Nicolae Zaharia.
Adaugă comentarii