Un adevărat dezastru la simularea examenelor naționale, în județul Buzău! Dacă mâine elevii de clasa a XII-a ar susține Bacalaureatul, nici jumătate dintre ei nu ar promova. O arată rezultatele obținute de liceeni la simularea examenului maturității. Nici 47 % dintre elevii care au participat la simulare nu au obținut medii peste 6, adică medii care le-ar asigura diploma de bacalaureat. Au fost licee, unele tehnologice, care nu au avut nici măcar un elev care să fi luat o medie de 6 sau peste 6. Dar nici liceele mari din Buzău nu au avut rezultate foarte bune.
“În învățământul de masă, dintr-un total de 2425 de elevi, avem un procent de promovare de 46.98%. Pătârlagele, Lopătari și Victor Frunză au un procent de promovare de 0%. Este îngrijorător. Însă, nici la liceele de top nu pot să spun că sunt satisfăcută pentru că cel mai mare procent de promovare îl are Colegiul Național Hasdeu : 82,71%”, a declarat, pentru șansanews.ro, inspectorul școlar general al IȘJ Buzău, Daniela Palcău.
Sunt rezultate foarte slabe, care îngrijorează, spune șefa învățământului buzoian.
„Chiar dacă este o simulare, nu putem să spunem că suntem pe deplin satisfăcuți de rezultate, personal sunt îngrijorată de rezultatele de la bacalaureat pentru că sunt câteva licee care au un procent foarte scăzut și aici vorbim de Liceul Tehnologic Pătârlagele, Liceul Tehnologic Lopătari, care mai are o singură clasă din anul școlar următor, vor trece doar cu clase de învățământ profesional, Liceul „Victor Frunză” din Râmnicu Sărat, licee care au procent foarte, foarte scăzut.”
În urma dezastrului de la simulare, se vor face analize și rapoarte astfel încât să fie luate măsuri în fiecare școală în parte pentru a evita repetarea dezastrului la examenul real din vară.
„Poate școala online, poate faptul că elevii știau că nu li se trec notele în catalog, poate o zi nefericită pentru unii dintre ei, o să rog directorii unităților de învățământ să prezinte un raport al acestor rezultate pe clase, pe discipline astfel încât să vedem care este cauza unor astfel de rezultate și să ameliorăm acolo unde este cazul. Primele măsuri pe care le-am luat deja din iarnă au fost cele legate de nepropunerea în planul de școlarizare a unor clase de liceu, ci a unor clase de învățământ profesional.”
Rezultate mai bune au avut colegii mai mici ai liceenilor, elevii de clasa a VIII-a. La proba de limba și literatura română, 72,92 % dintre elevii prezenți au luat note peste 5, iar la matematică procentul a fost de 56,24 %. Astfel, per total, la simularea Evaluării Naționale, în județul Buzău, procentul de promovare a fost de 63,62%.
Ministerul ar trebui sa realizeze ca este generatia cea mai afectata de pandemie si scoala online. Valul 4, cel mai dur, a avut un impact negativ foarte puternic asupra scolii, desi, teoretic, in acest an scolar nu a mai existat scoala online ca regula generala. Subiectele ar trebui adaptate, programa adaptata, profesorii sa faca eforturi in anul scolar urmator sa mai recupereze din pierderi. Va fi generatia de sacrificiu.