Au vrut să facă profit încălcând normele de siguranță alimentată. S-a întâmplat în perioada sărbătorilor de Paște când mai mulți comercianți care au ajuns cu produse de sezon în Piața Centrală au fost prinși pe picior greșit de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare. Cele mai mari nereguli au fost descoperite chiar la crescătorii de miei care și-au vândut marfa în spațiul amenajat temporar în Piața de Lactate. Potrivit unor surse din cadrul instituției de control, unii dintre crescători aveau la vânzare animale neverificate din punct de vedere sanitar-veterinar, sacrificate în locuri neautorizate.
”Este vorba despre acei crescători care au adus la piață animale sacrificate în curte, și nu la abator așa cum impune legea. De fapt, ei tăiau 5 miei la abator pentru care aveau documente dar, printre aceste animale, mai strecurau și alți miei pentru care nu dețineau acte și animalele nu erau verificate din punct de vedere sanitar-veterinar”, au spus surse din cadrul DSV.
În total, inspectorii DSV au retras de la vânzare 89 de kg de carcasă de miel. De asemenea, în timpul controalelor în Piața Centrală au fost confiscate și 27,2 kilograme de icre. Este vorba despre marfă pentru care comercianții nu au putut dovedi, cu documente, trasabilitatea. Cu alte cuvinte, nu se știa de unde sunt acele icre astfel încât să se știe dacă sunt bune de consum.
În luna aprilie, tot în perioada sărbătorilor de Paște, inspectorii DSV au fost alertați să retragă de la vânzare, de această dată dintr-un supermarket, și mai multe kilograme de carne de pasare, suspectă că era infestată cu salmonela. Este vorba despre 6 kilograme de carne și produse din carne.
”În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformități: deficiențe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice, desfășurarea de activități fără a deține înregistrare sanitară veterinară, deficiențe de trasabilitate și etichetare, deficiențe de depozitare și manipulare a produselor alimentare”, au mai anunțat inspectorii DSV Buzău.
Pentru toate aceste nereguli, în luna aprilie, DSV a aplicat 41 amenzi contravenționale în valoare totală de 175200 lei și 24 avertismente. În total, au fost verificați 412 operatori economici, pe întreg lanțul de la producție la comercializare.
Adaugă comentarii