Din momentul în care noul Cod Silvic va intra în vigoare, turiștii vor avea acces liber în păduri, atât pe jos, cât și pe biciclete. Este una dintre prevederile noul Cod Silvic, care, după aprobarea Guvernului, a trecut și de votul Senatului. Această măsură nu era prevăzută inițial în actul normativ, dar a fost adoptată în urma unui amendament, care a venit ca urmare a unor prevederi legislative similare în alte state europene, ca Franța, Suedia, Norvegia sau Elveția.
De altfel, ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că este una dintre cele mai importante prevederi.
”Avem în sfârșit o lege care tratează corect frumusețile pădurii, pericolele asupra pădurii precum tăierile ilegale, activitățile economice cu risc de încălcare a legii sau problema populației dependente de lemnul de foc. Printre principalele prevederi din Codul Silvic: accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară; confiscarea mijlocului de transport pentru cei care transportă 20% sau cel puțin 5 mc de lemn fără acte; interzicerea activităților economice în domeniul silvic pentru personalul din autorități și din administrațiile silvice până la rudele de gradul II; interzicerea tăierilor la ras în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării, inclusiv în Parcurile Naturale (541.140 ha), dar și în toate siturile Natura 2000 (5,5 mil ha din care aproape jumătate e pădure)”, spune ministrul liberal al Mediului.
Potrivit lui Fechet, România are cele mai mari suprafețe de păduri virgine de pe continent.
”Astăzi putem spune că avem cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa, munții noștri încă ascund păduri pe unde nu a călcat vreodată picior de om, avem aproximativ 10.000 de companii în țară care activează în industria lemnului care a depășit 3,5% din PIB. Vorbim despre un aport important în balanța comercială a României, atât pentru consum intern, cât și pentru export. Asta înseamnă inclusiv sute de mii de locuri de muncă în domeniul forestier, adică multe familii din țară care își duc traiul de zi cu zi din această meserie și să nu uităm de cele aproximativ 3,5 milioane de gospodării care nu ar supraviețui fără lemn de foc”, mai spune Mircea Fechet.
Noul Cod Silvic, primul din 2008 până în prezent care a fost scris de la zero, aduce o serie de prevederi importante, menite să stopeze jaful din păduri. Printre ele și faptul că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața împădurită a țării, asta în condițiile în care până acum interdicția viza doar parcurile naționale. Același document stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure prin monitorizarea video a drumurilor de acces și implementarea sistemului de imagini satelitare.
Adaugă comentarii