Actualitate

Acest învățământ s-a predat! Cum explică IȘJ aducerea la catedră, pe bază de dosar, a unor dascăli care nu știu să scrie românește

După un interviu memorabil, seara trecută, la Focus Tv, directorul demisionar al Colegiului B.P. Hașdeu, Virginia Mîndruță Tănăsescu, a lămurit, inclusiv astăzi, într-o conferință de presă, motivele care au condus-o către înaintarea demisiei asupra căreia a reafirmat că nu va reveni. Directorul Colegiului B.P. Hașdeu a relatat un episod care este definitoriu pentru modul în care IȘJ  conlucrează cu școlile pentru a asigura prezența la catedră a unor cadre didactice pregătite. Episodul îi are ca protagoniști pe Virginia Mîndruță Tănăsescu și pe inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu, președinte al comisiei care coordonează mobilitatea personalului.

Solicitat să confirme momentul relatat de directorul de la Colegiul B.P. Hașdeu, inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu a evitat un răspuns tranșant, însă a trecut la un contraatac.

”Față de cei care vorbesc prin presă, de câteva zile, și spun povești ca să dea bine la public, noi (n.r.- IȘJ) suntem acoperiți de acte și de o lege pe care trebuie să o respectăm. ..

Reporter: Dar discuția s-a derulat așa cum a relatat-o în acea declarație?

Eu dacă aș fi un conducător de instituție, m-aș apleca mai mult asupra actului didactic și nu aș vorbi despre lucruri pe care nu le pot proba….Interacțiunea cu doamna director am avut-o, …,e normal să stăm de vorbă, să fim aplecați către normele legislative, că nu suntem un sistem particular în care fiecare angajează când vrea și pe cine vrea. Realitatea este una care a plecat de la faptul că doamna director, conducerea Hașdeului, de vreo doi ani de când suntem noi la conducerea IȘJ, nu a scos nicio normă pentru a fi ocupată la titularizare sau pentru altă mișcare de mobilitate a personalului din învățământ….În realitate, i-am atras atenția doamnei director să nu mai ascundă orele așa cum și dânsa s-a autoincriminat (sîc) prin presă, să nu le mai ascundă prin spatele titularilor, pentru ca toamna să le dea, după bunul plac, cunoștințelor și apropiaților. Pentru că, după cum știți, avem și pensionari , cu tot respectul, să ne trăiască, dar la 84 de ani cred eu că putem lăsa și alți profesori care sunt la fel de destoinici și de profesioniști și pot preda la Hașdeu.”

În ultima sa frază, inspectorul școlar general adjunct Dan Popescu face referire la profesorul de fizică Mihai Melnic, un profesor emblematic pentru galeria dascălilor cu vocație și cu rezultate excepționale, formator de elevi de elită care astăzi confirmă prin parcursul lor profesional, în diverse colțuri ale lumii. Profesorul Melnic, ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani, a acceptat să ia ore la Hașdeu pentru a acoperi deficitul de dascăli încadrați la disciplina fizică.

Dar cine sunt profesorii destoinici care vin din urmă și pot duce cu cinste misiunea la catedră? Un exemplu și un răspuns le oferă chiar Inspectoratul Școlar prin rezultatele de la etapa de pretransfer , recent încheiată. Cele 12 ore pentru care directorul demisionar Virginia Mîndruță Tănăsescu a trebuit să dea socoteală în discuția cu adjunctul  IȘJ au fost atribuite unei profesoare de limba română care va veni, din anul școlar următor, la Colegiul B.P. Hașdeu. Antonia Damian, profesor la Școala Zorești și inspector de specialitate la IȘJ, este un cadru didactic care scrie așa cum se poate vedea în extrasele de mai jos.

CV-ul Antoniei Damian, depus la Școala Doctorală menționează că și-a luat definitivatul în anul 2010. Rezultatele oficiale publicate de IȘJ Buzău arată că profesoara Damian a luat definitivatul abia în anul 2017. Mai există și alte informații privind o notă rușinoasă la titularizare. Toate acestea sunt în cartea de vizită cu care noua profesoară încadrată la Colegiul B.P. Hașdeu se va prezenta în fața elevilor. Aparențele arată că se creează premisele unui nou episod de tipul celui abia încheiat cu profesoara Paula Stegărescu, plecată prin transfer, tot zilele acestea.

Situația atinge cote caragialești când, prin vocea aceluiași inspector general adjunct, Dan Popescu, Inspectoratul Școlar anunță o anchetă la Hașdeu ca să verifice dacă profesoara Paual Stegărescu, contestată de elevi și părinți ai acestora, a fost umilită la o ședință cu elevii.

Ministerul Educației a fost informat despre situația de la Hașdeu, după apariția cazului în presă, mai anunță același oficial al Inspectoratului. În același timp, directorul demisionar Virginia Mîndruță Tănăsescu nu exclude să sesizeze Ministerul Educației pentru a verifica situația care a culminat cu demisia sa.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian