În ultima perioadă, șoselele s-au trasformat într-o adevărată junglă. Aproape zilnic aflăm despre cazul unor șoferi băuți, aflați sub influența alcoolului,șoferi fără permis care se urcă la volan și pornesc într-o goană nebună, provocând accidente cu urmări dintre cele mai grave. Cel mai elocvent este cazul bărbatului de 38 de ani, din Pietroasele, care, cu o valoare de 3,88 g/l alcool pur în sânge, s-a urcat la volan. A spulberat doi bărbați care traversau strada pe trecerea de pietoni, unul dintre ei pierzându-și viața.
Specialiștii atrag atenția că, indiferent de cantitate, alcoolul afectează capacitatea șoferului de a răspunde adecvat în diverse situații întâlnite în trafic.
“Este clar că alcoolul afectează capacitatea de conducere pentru că afectează capacitatea de a lua decizii rapide pe baza informațiilor din trafic, scade funcțiile vizuale, coordonarea deficitară și un șofer care, de exemplu, are o alcoolemie între 0,20 și 0,50 mg în aerul expirat are un risc de trei ori mai mare de a muri într- un accident sau de a produce un accident cu victime decât un șofer care nu consumă alcool, și asta nu spunem noi ci Organizația Mondială a Sănătății. Apare scăderea funcțiilor vizuale, scăderea capacității de a îndeplini două sarcini în același timp, scade atenția distributivă, are o coordonare deficitară, o capacitate limitată de a urmări obiectele în mișcare, are dificultăți de menținere a atenției și de judecată, de vigilență scăzută, are o atitudine dezinhibată, foarte mulți care sunt la se urcă băuți la volan consideră că sunt Zeus că atunci este simt și mai bine și pot coordona totul”, a explicat, la Focus Tv, prof. dr. Mihaela Rus, președinte Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră Psihotrafiq.
Pentru a-i face pe șoferi să conștientizeze riscurile la care se expun dacă se urcă băuți la volan, ar fi nevoie ca încă din școala de șoferi să aibă parte de cursuri de educație preventivă, spune Mihaela Rus.
“Trebuie să facem activități de prevenție. Este foarte important ca individul să cunoască riscurile atunci când se urcă la volan sau să le conștientizeze pentru că majoritatea șoferilor dacă sunt întrebați dacă știu riscurile la care se expun atunci când conduc sub influența băuturilor alcoolice vor spune că da, le știu, și cu toate acestea le ignoră. În școlile de șoferi este important să se prevedea cursuri de educație preventivă, cum să dezvoltăm un comportament preventiv și este necesar ca în școlile de șoferi să fie psihologi autorizați care să predea aceste cursuri.”
Nu în ultimul rând, este nevoie de pedepse aspre și controale dese în trafic pentru a-i descuraja pe șoferi să mai consume alcool înainte de a pleca la drum cu mașina.
“Pe de altă parte, este foarte important să venim cu pedepse extrem de aspre și să fie toleranță zero la consumul de alcool. Într-adevăr, în legislația din România există toleranță zero la consumul de alcool, dar este foarte important să și controlăm dacă se aplică, cu cât controlul este mai slab cu atât comportamentul este mai manifest. Deci, trebuie să înăsprim aceste controale, sau să le facem din ce în ce mai dese astfel încât prezența organelor de control pe șosele și toate aceste campanii care eu văd că se desfășoară în acest moment pe șoselele din România, sau cel puțin în zona Constanței, în perioada estivală, să fie din ce în ce mai dese astfel încât ei să sesizeze prezența pe șosea a organelor de de control și să aibă o anumită teamă în această zonă.”
Adaugă comentarii