Noul școlar a adus schimbări importante și reguli noi. Școala nu doar că a început mai devreme anul acesta, dar vor fi și mai multe vacanțe, pentru toți elevii. Semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, crede că, odată cu introducerea modulelor de învățare, atât elevii, cât și profesorii vor fi mai relaxați, iar rezultatele vor fi mai bune, deoarece perioada de școală alternează cu vacanțele.
”Avem o alternanță corectă din punct de vedere pedagogic a perioadelor de învățare de 4-6 săptămâni cu perioade de repaos. Prima vacanță va fi în perioada 22 – 30 octombrie. Sunt convins că această alternanță va avea un efect pozitiv atât asupra elevilor, cât și în ce ce privește cadrele didactice”, a declarat ministrul liberal al Educației.
Schimbări sunt și în privința notării. Tezele nu mai sunt obligatorii, dar profesorii au libertatea de a le testa elevilor cunoștințele prin evaluări similare tezelor. O altă modificare importantă este că nu va mai fi decât o singură medie, nu două medii semestriale, ca până acum. Asta va presupune și un număr mai mare de note pe care le va primi fiecare elev.
”Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Numărul minim de note pentru o disciplină va fi egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal unei discipline. Altfel spus, pentru ă disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin 5 note”, a explicat ministrul Sorin Câmpeanu de la PNL.
De altfel, acesta a transmis că notele trebuie să arate nivelul real al unui elev și nu trebuie să fie scopul în sine al școlii. Dacă până acum, media generală din anii de gimnaziu conta în calculul mediei de admitere la liceu, de acum înainte nu se va mai întâmpla acest lucru. Goana după note trebuie eliminată, crede ministrul:
„Goana după notă a elevilor, goana după note din păcate a multor părinți care nu înțeleg că școala nu se face pentru note trebuie eliminată. Școala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competențe care-i vor ajuta să se dezvolte în viață conform propriilor aspirații de dezvoltare atât personală cât și profesională pentru fiecare dintre acei copii care își vor alege un domeniu. Am văzut foarte bine, din păcate, în urma crizei sanitare cât de irelevante au devenit notele. Va trebui să avem o standardizare a evaluării, în spatele unei note de 8, de 9, de 10, obținută în Colegiul Sfântul Sava spre exemplu, să stea exact același nivel al competențelor precum într-un liceu în care nimeni nu ia examenul de bacalaureat, abia atunci vom reuși să ridicăm nivelul tuturor”, a mai spus ministrul Sorin Câmpeanu.
Iată cum va fi structurat anul școlar 2022—2023:
- Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
- vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
- Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
- vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
- Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
- vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
- Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
- vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
- Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
- vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
În județul Buzău, potrivit deciziei Inspectoratului Școlar, transmisă Ministerului Educației, vacanța din luna februarie va fi în perioada 20 – 26 februarie.
Excepții:
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie la data de 2 iunie 2023;
- pentru clasa a VIII-a, anul școlar se încheie la data de 9 iunie 2023.
Adaugă comentarii