Mediul economic românesc nu mai este unul stabil care să îi încurajeze pe antreprenori la noi investiții. Piețele europene, în general, încep să se contracte, iar anumite sectoare resimt deja faptul că China și-a repornit motoarele. Deși nu suntem într-o criză economică, semnalele unor piețe care nu mai oferă posibilități de dezvoltare se resimt. Din acest tablou fac parte și deciziile recente de închidere a unor unități de producție din județul Buzău. Întâi a fost concernul Yazaki care a renunțat la fabrica de la Buzău pentru că nu mai are cerere pentru cât produce. Zilele trecute, o altă fabrică, din domeniul producției de încălțăminte, a anunțat închiderea. Este vorba despre o fabrică de pielărie și încălțăminte, deschisă în iulie 2022, la Topliceni, având în spate acționariat italian, dar și o firmă mamă care activează pe piața italiană de câteva decenii. Fabrica de la Toplcieni va trimite în șomaj în jur de 60 de oameni, de la 1 noiembrie. De observat că, în ambele cazuri, vorbim despre afaceri relativ tinere care nu ajunseseră la o anumită maturitate în piață și care au căzut la prima pală de instabilitate, vântul venind dinspre Europa.
Roberto Trevisol, antreprenorul italian care a adus la Râmnicu Sărat brandul sub care s-a produs, timp de mai bine de un an, încălțăminte folosită în expediții pe munte (produse realizate parțial în fabrica din Topliceni, aceasta fiind filială a companiei mamă din Italia), a realizat, pentru șansanews.ro, o analiză a situației mediului de afaceri din România, anticipând evoluțiile din perioada următoare. Într-un interviu pentru șansanews.ro, Trevisol, care are și afaceri în sectorul agricol, crede că va urma o perioadă critică în care puțini antreprenori vor mai avea curajul unor investiții de anvergură.
Fabrica de la Topliceni, care realiza produse de nișă pentru piața de încălțăminte, fusese rezultatul unei investiții de aproape un milion de euro. Comeznile veneau din Italia, de la compania mamă care are o vechime de 3-4 generații și care rezistă bine undelor de șoc din economia europeană.
Rep. Care este motivul care a condus la închiderea fabricii de la Topliceni?
R. T. E o problemă mare cu majoritatea firmelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, comenzile sunt mai puține, e un surplus de ofertă. Cât timp China nu a produs, vreme de doi ani, în pandemie, a fost superb! Lipseau toate. Atunci Europa s-a ridicat. După ce China a reînceput producția, s-a văzut. Era de așteptat această evoluție. Acum e un surplus de producție. Părerea mea este că, de un an, se simte că s-a stricat piața europeană. Eu văd efecte și în alte domenii. Ați văzut firma aceea de cablaje auto care are fabrici în mai multe orașe din România și a închis la Buzău.
Rep. Și credeți că vor fi probleme și în alte scetoare ale economiei, pe piețele europene?
R.T. Noi plătim tot ce se întâmplă în Europa. Toată populația din Europa plătește războiul din Ucraina. Este unul dintre primele efecte. Când se va opri războiul, o să vedeți o migrație spre Ucraina a producției. Pentru că vor fi taxe zero, mult sprijin dedicat ridicării economiei Ucrainei. Și cine va plăti?
În ultimii ani văd o schimbare foarte mare. Acum eu vor păstra afacerile din agricultură dar alte investiții nu mai fac pentru că nu văd viitorul. Dacă se oprește sectorul construcțiilor, cred că va fi dezastru. Nu vorbesc despre ceea ce fac politicienii, eu vorbesc despre evoluția pieței.
Adaugă comentarii