Clopoțelul va suna pe 13 septembrie pentru elevii Colegiului Eminescu tot în clădirea de pe strada Transilvaniei, și nu în școala lor, aflată în modernizare de doi ani de zile. Și, mai mult, mai bine de jumătate din noul an școlar, eminescienii vor învăța în acest imobil, până când se va pune punct proiectului de reabilitare a colegiului.
Clădirea Colegiului Mihai Eminescu, veche de mai bine de 100 de ani, a intrat în reabilitare în urmă cu doi ani. Motiv pentru care elevii au fost mutați temporar într-o clădire de pe strada Transilvaniei, acolo unde își desfășura activitatea Colegiul Costin Nenițescu. La început s-a estimat că elevii vor învăța în altă școală doar până la 1 februarie, anul acesta. Ceea ce nu s-a întâmplat. Lucrările au fost întârziate din diverse motive, și nu sunt gata nici acum. Abia la finele acestui an, spune constructorul, șantierul va fi închis. Dar, nici după acest moment eminescienii nu vor putea reveni în școala lor. Asta pentru că urmează să fie înlocuit întreg mobilierul din școală, ceea ce înseamnă alte câteva luni în care Colegiul Eminescu va sta cu lacătul pe ușă.

„În nici un caz anul acesta elevii nu vor reveni în școala lor. Avem un angajament din partea constructorului că până la 1 decembrie, dar noi sperăm până la sfârșitul anului, toate clădirile să fie gata interior – exterior, cu acoperiș cu tot. Deci, ținem în permanență legătura cu conducerea Colegiului, astfel încât pe necesarul făcut de dumnealor să continuăm modernizarea, pentru că nu poți intra într-o clădire monument istoric și să vii cu vechituri. Mă gândesc la tot mobilierul școlar, table, băncuțe, tot ce va fi acolo va fi nou-nouț. După ce se finalizează (lucrarea), bineînțeles că noi vom prinde în bugetul anului viitor toată această dotare și probabil, după primele trei – patru luni, poate în martie, la anul, estimez, după ce facem această dotare, elevii și profesorii să revină pe Indepedenței”, a declarat primarul Constantin Toma.
După ce elevii de la Eminescu se vor muta în școala lor, va veni rândul clădirii de pe strada Transilvaniei să fie modernizată. Autoritățile locale au în plan să reabiliteze total clădirea și să înființeze acolo o școală de învățământ dual, după model german, așa cum există la Brașov. Este nevoie de investiții în pregătirea tinerilor, pentru a putea atrage investitorii la Buzău, spune primarul Constantin Toma.
“Vor începe și acolo lucrări mari de refacere pentru a introduce la Buzău un centru de excelență pentru învățământul dual, după modelul de la Brașov, bineînțeles având grijă ca acei copii, dacă performează, să fie ajutați să meargă și la liceu, și la facultate, și va fi bine pentru Buzău, va fi și asta o atracție. Buzăul nu va fi atractiv doar dacă vom băga fântâni arteziene și magneți la orice colț, ca să fie oraș magnet. Cei de la Beltrame ne-au întrebat: cum stați cu școlile profesionale, cu facultățile, de unde vin specialiști. Ei așa discută ca să vină cu o investiție serioasă aici. Prin acest învățământ dual vrem să aducem copii, știți că am contacte foarte bune în Basarabia, să-i aducem în școlile profesioanle de la noi și să rămână să lucreze la noi.”
Deci primaria nu are bani pentru dotare si doreste sa o mai lalaie constructorul pina la primavara cind va fi aprobat noul buget ; situatia asta apare la majoritatea proiectelor din Buzau.
Sa speram ca pana la sfarsitul cincinalului, lucrarile la cladirea liceului M Eminescu sa fie terminate.