Actualitate

Anunțul care a bulversat pe toată lumea: încetează sau nu greva din învățământ? Profesorii, nemulțumiți de decizia liderilor de sindicat

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” au anunțat astăzi suspendarea grevei generale. Decizia este însă condiţionată de instituirea a două principii, care să fie prevăzute în ordonanța promisă a fi adoptată azi de Guvern.

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret, în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale, condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024”, se arată într-un comunicat comun al celor două federații.

De altfel, sindicaliștii explică foarte clar:

”Dacă în ordonanță nu se vor prinde exact, cu subiect și predicat, ceea ce s-a negociat, cu siguranță de mâine vom relua greva”, a declarat liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar, Ion Dobre.

Angajamentul luat în scris a fost parte din înțelegerea Executivului cu sindicatele, după cum a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ultima sa zi în fruntea Guvernului, înaintea rocadei.

“Am decis, la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut aşa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele. În deplin dialog cu sindicatele, reprezentanţii profesorilor, cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentanţii elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze evaluarea naţională şi, desigur, să se deruleze examenul de bacalaureat. Ca atare, vom adopta ordonanţa de urgenţă, de fapt sunt două ordonanţe de urgenţă, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern de astăzi.

Anunțul liderilor de sindicat i-a bulversat însă pe angajații din școli. În mediul online, multe cadre didactice își exprimă nemulțumirea cu privire la decizia luată la vârf. Iată câteva dintre mesajele profesorilor:

”Am ajuns acasă bulversată. Nu înțeleg nimic și nu sunt singura! De ce suspendăm? Toți pe care îi cunosc sunt nemulțumiți și se simt trădați”.

”Până ce profesorii nu semnează că ies din grevă, acțiunea continuă. Părerea mea este că liderii de sindicat au cedat la presiunea lui Ciucă, pentru ca acesta să-și poată depune demisia. Adică liderii de sindicat au trădat. Previzibil!”

”Cât de manipulați suntem acum? De ce suspendăm? Ce anume primim?”

”Sindicatele au bătut palma cu politicul! In scoli cadrele didactice sunt nemulțumite și au început ieșirea masiva din sindicate! ”