Chiar dacă până acum a fost cald și frumos, iar vremea ne-a adus mai degrabă aminte de vară, să nu uităm însă că e ultima lună de toamnă, iar iarna poate veni oricând. Polei, zăpadă, gheață, noroi vin și ele la pachet cu vremea rea. Iar șoferii care vor fi prinși circulând pe drumurile publice fără să aibă mașinile echipate pentru condițiile meteo vor fi sancționați.
Registrul Auto Român aduce o serie de lămuriri, după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora folosirea unor anvelope ”all season” ar putea trage sancțiuni pentru conducătorii auto. Specialiștii RAR spun clar: nu există sancțiuni pentru cauciucurile de acest tip.
”Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece. TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, transmite Registrul Auto Român.
Pe de altă parte, specialiștii îi sfătuiesc pe șoferi să nu ignore importanța utilizării anvelopelor de iarnă.
”Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil. Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură. Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”.
Adaugă comentarii