Cunoscuta aplicație SUMAL 2.0 a beneficiat, anul trecut, de o serie de modificări, având ca scop prevenirea tăierilor ilegale de lemne. Sistemul a fost îmbunătățit astfel încât acesta să nu mai poată fi ”fentat”.
Cei care taie lemne ilegal au însă toate motivele să se teamă, pentru că în curând ar urma să fie lansat SUMAL 3.0. acesta va aduce noutăți, cum ar fi evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care vor avea în permanență conexiunea la date și GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate a dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.
“SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România. Spun asta pentru că acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a tăierilor din pădurile țării, dar și a transporturilor de material lemnos pe drumurile României. De trei ani încoace, totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că știm dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar știm cu exactitate și când se vor întâmpla acestea! De când funcționează sistemul SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an și 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcționare”, a declarat ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet.
Versiunea 2.0 folosită în prezent s-a dovedit extrem de eficientă, după cum relevă și autoritățile de control.
”De la aplicarea SUMAL 2.0 s-au redus drastic tăierile ilegale. În 2023, valorile au scăzut comparativ cu 2022, în primul rând pe aplicarea sistemului SUMAL 2.0”, a declarat Virgil Anton, șeful Gărzii Forestiere Focșani, care are în subordine și județul Buzău.
Versiunea următoare va fi și mai eficientă, crede ministrul Mediului.
”Dacă SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România și a schimbat total modul de urmărire a tăierilor din pădurile țării, noua versiune SUMAL va supraveghea pădurile României cu tehnologii avansate – hărţi satelitare, camere de supraveghere video şi tehnologia LiDAR. Scopul acestui efort pe care-l facem cu toții în dezvoltarea acestei noi versiuni este acela de a proteja pădurile României, de a avea sisteme digitale moderne de trasabilitate, de a ne asigura că nu vom pune statul român în situația de a plăti amenzi zilnice” , a mai spus Mircea Fechet.
Adaugă comentarii