S-a răcit vremea semnificativ în ultimele zile. De la temperaturi de vară în weekend, am trecut direct la vreme autentică de toamnă.
Vremea rece se simte și în case, așa că buzoienii au început deja să pornească centralele sau să aprindă focul în sobe. Pentru că urmează o lungă perioadă în care centralele și sobele vor fi ținute în funcțiune, pompierii vin cu o serie de sfaturi pentru buzoieni, astfel încât să se asigure că nu vor avea probleme iarna aceasta.
Pe de o parte, cei care își încălzesc locuințele cu ajutorul sobelor trebuie să verifice cu atenție coșurile de fum. Acestea trebuie curățate atent și amplasate departe de materiale care se pot aprinde într-o secundă. Pe de altă parte, este strict interzisă folosirea unor reșouri sau alte aparate electrice cu improvizații.
- Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile;
- Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii; suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori;
- Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune;
- Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;
- Depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat;
- Asigurați izolarea coșurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- Amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului.
Numai anul acesta, în primele 9 luni, ca urmare a defecțiunilor la sursele de încălzire, în județul Buzău s-au produs 94 incendii (29, 28%): 81 în mediul rural și 13 în mediul urban, din care 92 au avut loc la locuințe individuale, unul la o grădiniță și unul la o fermă.
– coș, burlan de fum defect sau necurățat – 76 cazuri;
– jar căzut din sistemele de încălzit – 10 cazuri;
– depozitarea cenusei şi jarului nestins in apropierea materiale combustibile – 1 caz;
– amplasare necorespunzătoare față de materiale combustibile – 6 cazuri;
– mijloace de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 1 caz.
Adaugă comentarii