Actualitate

Au terminat liceul sau facultatea dar nu au avut niciodată contract de muncă

Sute de buzoieni care au absolvit un liceu sau chiar facultatea nu au fost niciodată angajați cu forme legale. Din păcate, acestora li se mai adaugă alte mii de persoane care nu știu să scrie și să citească și care, de asemenea, nu au avut niciodată un contract de muncă. Este un fenomen îngrijorător pentru reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă tocmai pentru că aceste persoane formează nucleul șomerilor din Buzău, respectiv sunt persoane care își găsesc cu mare dificultate un loc de muncă.

În total, în județul Buzău, sunt 4828 de persoane care sunt înregistrate în bazele de date ale AJOFM, deci sunt șomeri, dar nu au fost niciodată înregistrate în Revisal, ceea ce înseamnă că nu au avut niciodată un contract de muncă. Practic, aceștia reprezintă cea mai mare pondere din cei 7960 de șomeri din Buzău.

”Din totalul numărului de șomeri în evidență, aproximativ 60% nu au avut contract de muncă înregistrat niciodată”, spun specialiștii în ocuparea forței de muncă din Buzău.

Cei mai mulți oameni care nu au muncit niciodată cu forme legale provin din bazinul Râmnicu Sărat format din municipiul Râmnicu Sărat și 20 de comune din jurul orașului.

Un alt aspect subliniat de specialiștii în ocuparea forței de muncă este pregătirea profesională a acestor persoane. Astfel analiza AJOFM arată că printre cei care nu avut niciodată un contract de muncă sunt chiar și persoane care a absolvit o școală postliceală, o școală profesională , un liceu sau chiar facultate.  În total, este vorba despre sute de persoane.

Totuși, cei mai mulți sunt cei care nu știu să scrie și să citească. Este vorba despre persoane care nu au terminat nici patru clase, iar numărul lor reprezintă aproape jumătate din cei aproape 5000 de șomeri inexistenți în Revisal.

”Observăm o scădere a ratei șomajului în anul 2022, de la 5,78% la 01.01.2022 la 5,40% la data de 31.12.2022, lucru menținut și în anul 2023. Numărul de șomeri indemnizați înregistrează o ușoara creștere față de începutul anului, de la 902 persoane la data de 31.12.2022, la 1220 persoane la 31.12.2023. Numărul șomerilor neindemnizați în schimb, marea lor majoritate beneficiari al Legii 416/2001, se menține aproape la aceeași valoare ca la începutul anului, 6755 respectiv 6760 persoane”.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian