După mai bine de 24 de ore de la închiderea urnelor, Biroul Electoral Municipal Buzău a încheiat centralizarea tuturor voturilor din municipiul Buzău. Abia luni, la ora 22.30, s-a finalizat predarea tuturor buletinelor de vot și verificarea tuturor proceselor verbale încheiate în cele 80 de secții amenajate în ziua alegerilor, în municipiul Buzău. Astfel, rezultatele finale poziționează drept câștigător al alegerilor locale Partidul Social Democrat, candidații acestei formațiuni politice reușind să strângă cel mai mare număr de voturi, respectiv 24.616. A doua opțiune politică exprimată pe buletinele de vot de alegătorii prezenți la urne a fost Partidul Național Liberal care a adunat 5.891 de voturi valabil exprimate. Alianța Pentru Unirea Românilor a primit 3.771 de voturi din partea locuitorilor municipiului Buzău, în timp ce Alianța Dreapta Unită 4521 de voturi. Ultimele două formațiuni politice, care au avut candidați la alegerile locale din 9 iunie, Partidul Democrației și Solidarității –DEMOS și partidul senatoarei Dianei Șoșoacă, Partidul S.O.S România, au obținut 1113 voturi, respectiv 2102 voturi.
Ca urmare a acestor rezultate, formațiunile politice care primesc mandate în Consiliul Local Buzău sunt PSD (14 mandate, cu două mai puțin față de vechea legislatură), PNL (3 mandate), Alianța Dreapta Unită (3 mandate), Alianța pentru Unirea Românilor (2 mandate) și Partidul S.O.S România (un mandat, obținut cu un vot în plus față pragul impus). Cu alte cuvinte, noul miniparlament local va arata cu totul diferit față de cel din perioada 2020-2024. Partidul Social Democrat va avea majoritatea simplă, însă Opoziția va fi formată din reprezentanții mai multor formațiuni politice nou intrate, respectiv AUR și partidul senatoarei Diana Șoșoacă.
Iată cum au fost atribuite mandatele de către BEM.
- Toma Constantin (PSD)
- Matache Oana
- Apostu Ionuț Sorin
- Gheorghiu Oana
- Cojocaru Teodor
- Tudose Melania
- Giurgea Dragoș –Constantin
- Hudițoiu Bogdan
- Voicu Ionuț
- Tănase Ion
- Gubandru Aurel
- Călin Iosif
- Mănoiu Georgică
- Vlad George Aurelian
- Ichim Carmen Adriana (PNL )
- Petre Mirela
- Roșioru Silviu
- Ionescu Constantin (Alianța Dreapta Unită)
- Drăgulin Florin
- Baldovin Corneliu
- Aliman Veronica (Alianța pentru Unirea Românilor)
- Mareș Frînculeț Aurelian Mihail
- Stîlpeanu Laurențiu (Partidul S.O.S. România)
Totuși, lista de mai sus ar putea suferi modificări deoarece Carmen Ichim va renunța la mandatul de consilier, întorcându-se la funcția pe care o are de comisar șef al Gărzii de Mediu Buzău, astfel că mandatul său va fi atribuit următoarei persoane pe lista liberalilor, respectiv Irinel Cîrstea.
La o simplă analiză a listei, noul Consiliu Local va fi format atât din nume vechi, consilieri și în fosta legislatură, dar și din persoane aflate la primul mandat.
Toma, la al treilea mandat
În ceea ce privește funcția de primar al municipiului, Constantin Toma a obținut al treilea mandat. Edilul a fost ales cu 28 493 de voturi, în timp ce Carmen Ichim, candidatul PNL, a obținut 5.884 voturi. Drăgulin Florin (Alianța Dreapta Unită) a adunat 3518 voturi. Candidatul partidului Dianei Șoșoacă la Primăria municipiului Buzău, Laurențiu Stîlpeanu, a obținut 1276 de voturi. Epurescu Nicolae George, candidatul DEMOS, a avut 1092 voturi. Crăiță Haritina, candidatul independent la funcția de primar a obținut 1680 de voturi, în timp ce numărul cel mai mic de voturi a fost obținut de Dănuț Viorel Barchizeanu, candidatul Partidului Umanist Social, a avut 433 de voturi.
În total, la alegerile din 9 iunie , s-au prezentat la urne 43.484 de persoane. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 42.014, în timp ce 1440 au fost declarate nule.
…cu alte cuvinte din 100 mii de locuitori ai orașului deschis , cu copii cu tot 28500 au votat tomy boy….cu 28,5% tomy boy face harcea parcea orașul deschis încă 4 ani!….bravo bizonieni!… dacă nu ați ieșit la vot , asta e!…