Roșii, galbene, verzi, albastre, sidefate sau cu abțibilduri, ouăle de Paști se regăsesc în casele românilor în diferite variante, după posibilități, gust și buget.
Conform tradiției însă, ouăle pentru Paști trebuie să fie roșii și se vopsesc în Joia Mare, pentru că amintesc de jertfa lui Isus pe cruce. Dar, indiferent de culoare, trebuie să fim cu mare băgare de seama la vopseaua pe care o folosim. Medicii avertizează că ouăle nu pot fi vopsite decât cu vopseluri speciale, cumpărate din magazin, despre care avem certitudinea că sunt certificate și sigure. În caz contrar, riscul este major pentru sănătate.
” Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanțe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc”, avertizează cunoscutul medic urgentist Tudor Ciuhodaru.
Pe lângă vopsea, trebuie să ne asigurăm că și ouăle sunt proaspete. Comisarii de la Protecția Consumatorilor spun că putem recunoaște un ou proaspăt, bun de consum, după coajă.
”Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine”, spun reprezentanții ANPC.
Adaugă comentarii