Un proiect de investiții extrem de important, ce are rolul de a reduce riscul de infecții intraspitalicești, va fi implementat la nivelul Spitalului Județean Buzău.
Proiectul, pe care Consiliul Județean l-a depus la finele anului trecut în vederea accesării fondurilor europene prin cadrul PNRR, și despre care șansanews.ro a scris AICI, a fost acceptat la plată. Este vorba despre o investiție cu o valoare de 38 milioane lei, bani cu care va fi achiziționată aparatură performantă, dar vor fi realizate și alte investiții.
” 𝗦𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗨𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗕𝘂𝘇𝗮𝘂 𝘃𝗮 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗼 𝗻𝗼𝘂𝗮 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗲. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗡𝗥𝗥 – “𝗥𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗿𝗶𝘀𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶 𝗻𝗼𝘀𝗼𝗰𝗼𝗺𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗹𝗮 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗦𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗨𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗕𝘂𝘇𝗮𝘂”, 𝗰𝘂 𝗼 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗱𝗲 𝟯𝟴 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗹𝗲𝗶. Valoarea eligibilă a proiectului este de 35,3 mil lei. Contribuția Județului Buzău este de aprox 2,7 mil lei.Este un proiect esențial pentru reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale! “, a anunțat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Infecțiile intraspitalicești sunt o problemă cu care se confruntă majoritatea spitalelor. S-a vorbit intens despre acest subiect în ultimii ani, mai ales în plină pandemie, atunci când au existat acuzații că raportările nu ar fi arătat exact realitatea. La Buzău, de pildă, în anul 2021 a fost raportată o rată de 0,96%, în timp ce spre finele anului trecut rata infecțiilor ajunsese la 1,36%.
“Infecțiile nosocomiale există în toate spitalele din lume”, declara la finele anului trecut managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, atunci când Consiliul Județean a depus proiectul pentru obținerea fondurilor europene cu care să fie realizate investiții la cel mai mare spital din județ, tocmai pentru a scădea rata infecțiilor.
Proiectul a fost acceptat, astfel că odată cu implementarea lui vor fi realizate izolatoare, secțiile vor fi dotate cu aparate de dezinfecție aeriană, pentru suprafețe, aparate pentru sterilizare instrumentar și multe altele.
“Consiliul Județean Buzău va implementa la Spitalul Județean de Urgență Buzău un nou proiect aprobat spre finanțare prin PNRR, intitulat “Reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul Spitalului Județean”. Proiectul are o valoare de 38 de milioane de lei și are drept scop creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților din cadrul SJU Buzău. Acesta constă în achiziționarea unor echipamente și dotări de ultimă generație pentru prevenirea, diagnosticul și tratarea infecțiilor nosocomiale, precum și reducerea cazurilor de infecții asociate asistenței medicale în interiorul spitalului. În ceea ce privește partea de dotare, în fiecare izolator mobilierul va fi schimbat, respectiv: pat, noptieră, paravan, suport perfuzii, cărucior rufe murdare, monitor funcții vitale, concentrator de oxigen. Siguranța pacientului, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale sunt o prioritate pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.
Noile investiții vor veni atât în sprijinul pacienților, cât și al cadrelor medicale. Însă, pentru ca rata infecțiilor nosocomiale să scadă cât mai mult posibil, un rol important îl vor avea deopotrivă angajații spitalului, bolnavii internați și aparținătorii acestora.
Liderul de sindicat din Spitalul Județean, Mihai Ștefan, a vorbit, la Focus Tv, despre sarcinile care revin tuturor celor din unitatea spitalicească pentru a fi siguri că bacteriile care fac atât de mult rău vor fi eliminate.
“Infecțiile asociate actului medical au existat dintotdeauna. În secțiile cu risc maxim este foarte greu de gestionat situația. De exemplu, la Pediatrie, unde am lucrat, ne era foarte greu nouă, cadrelor medicale, ne era foarte greu să le explicăm mămicilor și copiilor ce să facă, să respecte regulile care se impuneau. Foarte greu de controlat. Regulile de igienă trebuie respectate cu sfințenie. Spălatul mâinilor este foarte important, dar de cele mai multe ori, persoanele cărora le explicam acest lucru evitau. Erau banalele boli cu transmitere digestive, era sufficient ca cei mici să se atingă o singură data și se îmbolnăveau. Apoi, venea la sfârșit nemulțumirea: “Am venit cu o boală și am plecat cu alta.” Le explicai, păreau ca au priceput, dar în cinci minute era la fel.”
Și angajații Spitalului Județean au aceeași sarcină, de a respecta normele pentru evitarea îmbolnăvirilor intraspitalicești.
“Există din belșug echipament de protecție, dar tot ceea ce înseamnă cadru medical trebuie să respecte cu sfințenie toate regulile.”
Adaugă comentarii