Actualitate

Bilanțul vijeliei: zeci de intervenții și pagube în tot județul

Fenomenele meteo extreme de ieri i-au suprasolicitat pe pompierii buzoieni, care au avut zeci de intervenții concomitent. Au fost multe incendii de vegetație, focul propagându-se rapid din cauza vântului, dar la acestea s-au adăugat și alte evenimente ce au necesitat suportul și ajutorul pompierilor.

Bilanțul arată că salvatorii au avut în doar câteva ore 41 de misiuni, dintre care 10 incendii de vegetație uscată, ce au afectat 378 de hectare. Cel mai mare incendiu a fost la Pâclele, unde suprafața afectată a fost de 250 de hectare.

Acestora li s-au adăugat și incendii la locuințe, dar a fost nevoie de intervenția pompierilor și pentru asigurarea măsurilor de siguranță în cazul unor accidente rutiere.

Pompierii buzoieni le reamintesc oamenilor regulile pe care trebuie să le respecte și vin cu o serie de sfaturi utile:

  • Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice;
  • Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală; Solicităm cetățenilor și autorităților locale să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată și resturile menajere deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.
  • Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian