Actualitate

Boala care le macină pe tinerele mame, dar care încă e un subiect tabu. Proiect de sprijin, adoptat în Senat

Un proiect de lege care vine în sprijinul tinerelor mame care trec prin depresia postnatală, inițiat de senatorul PNL Lucica Dina Muntean, a fost adoptat de Senatul României. Prin acest proiect votat în prima camera a legislativului se propune instituirea Programului „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum” ca săptămâna de conștientizare a depresiei post-natale. Aceasta ar urma să fie marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie, când este Ziua Europeană de combatere a depresiei.

”Proiectul de lege inițiat de mine împreună cu alți colegi senatori, care vine în sprijinul femeilor afectate de depresia postnatală, a fost votat în Senat. Este un pas important în lupta împotriva acestei tulburări care afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă, iar acest proiect vizează tocmai sprijinirea și sensibilizarea populației pentru adoptarea acelor schimbări necesare privind sănătatea mentală a gravidelor și mamelor, detectarea precoce a depresiei, dar și cele mai eficiente modalități de prevenție/intervenție. Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” reprezintă unul dintre eforturile de îmbunătățire a practicilor în jurul sănătății mintale materne, de care România are mare nevoie”, a transmis inițiatoarea proiectului, senatorul Lucica Dina Muntean.

Printre parlamentarii care au semnat inițiativa se numără și senatorul PNL Alina Gorghiu, care susține necesitatea unui program de sprijin, mai ales că despre subiectul depresiei post-natale se vorbește prea puțin, iar pentru multe mame este un subiect tabu.

”Trebuie să vorbim și despre această problemă! Nu trebuie să ne fie rușine! Întotdeauna, maternitatea vine la pachet cu schimbări majore pentru familie. Dar când sunt semne clare de confuzie, tristețe, izolare, furie, depresie majoră, chiar tendințe de suicid la proaspăta mămică, lucrurile sunt grave nu doar pentru ea, ci și pentru bebeluș și chiar întreaga familie. Cu depresia post-partum nu te joci! Multe state au strategii pentru sprijinirea mamelor care trec prin aceste momente grele. În România nu doar că nu avem o astfel de strategie, dar nici măcar nu prea se vorbește despre depresia post-partum în spațiul public. Motiv pentru care multe mămici nici nu știu cu ce se confruntă.De aceea, mă bucur că Senatul României a adoptat propunerea legislativă pentru instituirea Programului „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum”, a scris, pe Facebook, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Potrivit inițiatoarei, depresia este una dintre cele mai studiate condiții psihiatrice la nivel mondial, din cauza creșterii ratei de suicid pe fondul dezvoltării acestei afecțiuni.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, „Săptămâna de conștientizare a depresiei post-partum” vizează sprijinirea și sensibilizarea populației pentru adoptarea schimbărilor necesare pentru  sănătatea mentală a gravidelor și mamelor, ”prin promovarea politicilor de bune practici/intervenție privind îngrijirea interdisciplinară, instruirea cu privire la factorii de risc și impact, detectarea precoce a depresiei, precum și modalități eficiente de prevenție/intervenție”.