Bolile care atacă copacii din diverse colțuri ale municipiului, poluarea, dar și schimbările climatice evidente vor face ca în câțiva ani speciile de arbori pentru care municipiul Buzău este recunoscut să nu se mai regăsească în oraș. Un exemplu elocvent este ulmul, o specie întâlnită în marile parcuri din Buzău. Prima dată în Crâng, iar de curând și în Marghiloman, ulmii au fost atacați de ciuperca asiatică, pentru care nu există remediu. Astfel, ulmii afectați sunt tăiați și extrași din parcuri, pentru a nu îmbolnăvi și alți arbori.
Nu doar ulmii, ci și alți arbori din oraș vor fi înlocuiți. Prezent în platoul Focus Tv, în emisiunea Focus News, primarul Constantin Toma a explicat că studiile specialiștilor arată că o problemă o reprezintă castanii aflați de zeci de ani de o parte și de cealaltă a Bulevardului Bălcescu. Sunt specii care se adaptează greu la schimbările climatice din ultimii ani, așa că recomandarea specialiștilor este ca această specie să fie înlocuită cu alta, mai rezistentă.
“Castanii vor fi înlocuiți treptat, pe măsură ce se vor usca, cu o specie pe care ne-o vor recomanda specialiștii în domeniu”, a explicat, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.
“Săptămâna trecută am avut specialiști la Buzău pentru că încercăm să modernizăm marile parcuri și să venim cu specii care să reziste la poluare, la schimbări climatice. După părerea lor, castanii de pe Bălcescu ar fi deja bolnavi. Bineînțeles că îi lăsăm în picioare, dar recomandarea lor a fost să nu mai plantăm castani. Nu mai fac față actualelor schimbări climatice. Suntem într-un studiu acum, la final vor veni și ne vor propune alte specii. Pe măsură ce se usucă, vor fi înlocuiți. O parte au început să se usuce, n-a trecut primăvara și am văzut frunzele întoarse fără să fie caniculă. E clar că este o boală. Vom ști exact la finalul studiului întocmit de specialiști. Această înlocuire a speciilor se face numai cu specialiști, ei ne spun ce specii sunt mai rezistente în actualele condiții, și asta vom face.”
PUNETI IARBA CA E BUNA DE TRAS