Lipsa de medici specialiști, o problemă cu care Buzăul se confruntă de ani buni, își spune cuvântul încă o dată. La Buzău nu poate fi înființat un centru de evaluare care să asigure asistență medicală pediatrică în cazul micilor pacienți cu afecțiuni respiratorii întrucât nu există un medic pediatru care să poată ocupa un astfel de post.
Într-o perioadă în care în toată țara virozele respiratorii și pneumoniile afectează tot mai multe persoane, în special copii, Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre de evaluare în care să fie primiți copiii cu afecțiuni respiratorii. Sunt 59 de astfel de centre în toată țara, dar pe listă nu se află și Buzăul. Autoritățile din sănătatea buzoiană spun că motivul este simplu: criza de medici specialiști. În continuare, însă, se caută variante pentru ca și la Buzău să poată fi deschis un centru special pentru copiii cu afecțiuni respiratorii.
“Buzăul nu apare pe listă pentru că, la fel ca și alte județe, nu avem personalul medical calificat necesar. Deocamdată, în Pediatrie sunt 5 medici, unul este pensionabil, toți 5 fac gărzi, susțin activitatea din UPU și fac ambulator. Ar fi imposibil fizic să-i mai organizăm să lucreze și în alt centru de evaluare. Noi încercăm să găsim totuși o soluție, să vedem dacă există un medic rezident care ar putea să facă, zicem noi, acolo activitate, într-un centru de evaluare. Dar, asta depinde de acordul lui și de alți medici specialiști care trebuie să-i gireze totuși activiatea”, a explicat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.
Puținii medici pediatri din Spitalul Județean abia fac față situației din secție, așa că în niciun caz nici măcar unul dintre ei nu poate fi luat din spital și dus să profeseze la un centru de evaluare destinat micilor pacienți. Asta cu atât mai mult cu cât copiii cu probeleme de sănătate nu pot fi preluați de nicio altă secție din spital în afară de Pediatrie.
“La un moment dat, dacă vom constata că afecțiunile explodează, va trebui să încadrăm acest centru de evaluare care, din punct de vedere al condiției de spațiu este rezolvat, cu personal de specialitate, unde suntem foarte, foarte deficitari. Ministerul Sănătății cunoaște situația din teeritoriu și nu a făcut presiuni asupra județelor care nu au putut să asigure asistența în astfel de centre. Gândiți-vă că nicio altă secție din Spitalul Județean nu poate primi copii, nici măcar Terapia Intensivă, pentru că nu au competență pentru Pediatrie, și atunci trebuie să păstrăm specialiștii pe care îi avem pentru a putea face față în mod corect tuturor prezentărilor.”
Între timp, de la începutul sezonului rece se înregistrează o creștere a numărului de viroze și pneumonii comparativ cu anul trecut. Aproape 10 000 de buzoieni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru o răceală ușoară, sau chiar gripă. Chiar și așa, autoritățile sanitare spun că, cel puțin până acum, numărul micilor pacienți care s-au prezentat la medicii de familie sau la Spitalul Județean Buzău și au avut nevoie de investigații nu a fost atât de ridicat încât să pună dificultăți.
“Deși numărul afecțiunilor este un pic mai mare decât în același sezon al anului trecut, nu a fost o presiune extraordinar de mare nici pe UPU, nici pe ambulator, nici pe internări. Adică, de la 1 octombrie, în Pediatrie,din 570 internări, 224 au fost de copii cu afectiuni respiratorii, fără transferuri spre București, deci niciunul nu a avut o formă de boală severă. Din totalul infecțiilor respiratorii, pe UPU au fost declarate în aceeași perioadă, prezentări IACRS-uri și pneumonii, 294, ceea ce n- ar fi o problemă extraordinar de mare. La rândul lor, medicii de familie au înregistrat un total de 9 911 cazuri IACRS și 1 387 pneumonii.”
De la începutul lunii decembrie, însă, numărul pacienților a încpeut să crească. Motiv pentru care medicii de la pediatrie au luat măsuri pentru a evita orice problemă. Detalii, AICI.
Adaugă comentarii