Actualitate

Buzăul a pierdut 10% din populația rezidentă. Municipiul rămâne totuși cu peste o sută de mii de locuitori

sursa foto: aktual24

Scădere dramatică a numărului locuitorilor din municipiul Buzău. Orașul reședință de județ a pierdut în ultimii 11 ani nu mai puțin de 10% din populația rezidentă, față de cifrele comunicate la recensământul populației din 2011. Vestea bună este că municipiul numără, în continuare, peste o sută de mii de locuitori, prag ce îi permite să rămână oraș de rang II.

Municipiul reședință de județ are o populație rezidentă de 103.481 persoane. Cu alte cuvinte, Buzăul a reușit să-și păstreze, după recensământul din 2022, rangul în funcție de care se vor accesa fondurile europene și de la Guvern. Deși vestea este una foarte bună, cifrele provizorii comunicate de INS aduc și vești proaste pentru municipiul Buzău. Mai exact, se constată o scădere a numărului locuitorilor astfel că, față de 2011, populația rezidentă a scăzut cu 10%. Concret, este vorba despre 12.013 locuitori mai puțini.

Potrivit directorului Direcției Județene de Statistică Buzău cauzele depopulării sunt multiple, un factor important fiind sporul natural negativ înregistrat în ultimii ani.

Pe de altă parte, Cornelia Geambașu  a explicat că această tendință de scăderea populației rezidente din mediul urban este înregistrată și celelalte orașe din județ.

De exemplu, municipiul Râmnicu Sărat numără 29.774 locuitori, cu 12% mai puțini decât în 2011.O scădere dramatică este înregistrată și în Pătârlagele. Aici mai sunt 6276 locuitori cu 14% mai puțini decât la ultimul recensământ.

”Orașul Pogoanele este orașul cel mai mic din cadrul județului (6384 locuitori față de 7275 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este NEHOIU cu 9464 locuitori”, informează ISN.

De altfel, peste 61% din populația rezidentă a județului locuiește în mediul rural, fiind deja o tendința ca, cel puțin în comunele din apropierea municipiului Buzău, respectiv Vadu Pașii, Mărăcineni și Vernești, să fie înregistrate creșteri ale numărului locuitorilor tocmai ca urmare a migrației populației din mediul urban în mediul rural.

Pe de altă parte, recensământul a arătat că tinerii din Buzău care urmează studii superioare nu se mai întorc acasă, iar asta face, ca în prezent, doar 10% din populația județului să aibă acest nivel de pregătire.

”Din totalul populației rezidente a județului BUZĂU, 45% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 44,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 10,5% nivel superior.

Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul BUZĂU se situează pe locul 30 în ierarhia judeţelor”, informează INS.

Ca urmare a nivelului de pregătire și populația activă este în scădere.

  • Populația activă a județului Buzău este de 154,8 mii persoane, fiind compusă din 144,1 mii persoane ocupate și din 10,7 mii șomeri.
  • Populația inactivă cuprinde 250,2 mii persoane din care pensionarii reprezintă peste două cincimi (43,3%), iar elevii și studenții aproape o treime (26,8%).
  • Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Buzău se situează pe locul 32 în ierarhia descrescătoare a judeţelor.
  • Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Buzău se situează pe locul 21 în ierarhia judeţelor.