Actualitate

BUZĂUL ARE NEVOIE DE UN SPITAL NOU. Neagu: ”Sper să reușim cu actuala guvernare și cu toate forțele politice”

foto: Ciprian STERIAN

Buzăul are nevoie de un spital nou. În vremuri de pandemie când mai presus de multe altele sunt spitalele și medicii care să-i îngrijească pe bolnavi, autoritățile din Buzău vorbesc despre necesitatea construirii unei noi unități medicale. E un proiect de o anvergură imensă, cu un buget creionat la sute de milioane de euro, întins pe ani de zile, însă importantă este demararea lui.                                

Cel care  a abordat, joi, subiectul privind nevoia Buzăului de a avea un spital nou a fost președintele Consiliului Județean. Petre Emanoil Neagu spune că instituția pe care o conduce se va  implica în orice parteneriat care va duce la realizarea unei noi unități spitalicești, însă pentru a putea constribui și financiar spitalul va trebui să fie unul județean:     

”Suntem dispuşi ca şi parteneri lociali, mă refer la Consiliul Judeţean, să intrăm în orice parteneriat pentru a realiza o nouă clădire pentru Spitalul Judeţean, dar asta este de durată, cred eu. Trebuie să demarăm aceste lucruri. Avem toată disponibilitatea. Este foarte bine să ne clarificăm, zic eu, într-o perioadă destul de scurtă de timp. Sper că putem reuşi împreună cu actuala guvernare şi cu toate forţele politice. Interesul este absolut comun să creionăm oaza aceasta, să putem avea o altă clădire la Spitalul Judeţean Buzău”, a declarat joi președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.       

Clădirea actualului spital județean Buzău este una veche. Chiar dacă de-a lungul vremii s-au făcut investiții, e nevoie de mai mult de atât. E nevoie de o clădire nouă, cu circuite noi și de un spațiu mai mare decât cel în care funcționează actualul spital.  Numai că acest lucru nu va fi posibil imediat, ci în decursul a câtorva ani, cu fonduri europene, și cu susținerea proiectului de către toți cei cu putere de decizie, indiferent de culoarea lor politică, mai spune Neagu:                                              

” Trebuie să echilibrăm şi investiţiile pentru actualul spaţiu, pentru actualul spital. La un moment dat va deveni o poveste de a risipi bani. Bineînţeles că vom continua cu investițiile pe care le avem noi acolo, dar trebuie să facem demersuri pentru a putea avea un nou spital județean. Ne putem implica cu cotele de finanţare, cu tot ce înseamnă logistică şi cu un sprijin necondiţionat, ca să putem avea o clădire nouă a Spitalului Judeţean, astfel încât în 2- 3 ani să putem realiza acest obiectiv.”

Investițiile în ridicarea unui nou spital și în  dotarea lui  sunt estimate, la o primă vedere, la circa 500 de milioane de euro:                            

” Din punctul meu de vedere, un spital de urgenţe nu îşi poate desfăţura activitatea în oraş. Trebuie să fie undeva unde să fie căile de acces bune, să nu fie perturbată nici activitatea oraşului. Fie spital de urgenţă, fie spital municipal, undeva estimativ, fără 400-500 milioane de euro nu se poate realiza un edificiu de o asemenea amploare. Aici, sunt ferm convins că nu putem realiza decât prin fonduri europene. Avem şi această şansă pe Programul de Rezilienţă. Sunt puţin optimist pentru că am văzut că atât opoziţia, cât şi puterea sunt interesate”, a adăugat șeful CJ Buzău.

Subiectul construirii de la zero a unui spital nou la Buzău a fost abordat și de deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Acesta a demarat o serie de discuții cu autoritățile buzoiene în vederea ridicării unui spital municipal. Parlamentarul a avut o primă discuție cu primarul Buzăului, Constantin Toma, pentru a-i propune să vină în sprijinul acestui proiect și să pună la dispoziție un teren pe care să fie construit un spital municipal.  Edilul Buzăului nu a respins ideea colaborării cu parlamentarul USR, însă, municipalitatea nu dispune de un teren pe care să fie construit un spital.

Primăria ar putea cumpăra un teren, însă pentru o astfel de investiție, edilul orașului spune că are nevoie de certitudini, să știe clar că Guvernul va finanța ridicarea unui spital la Buzău. Ungureanu nu a ajuns să discute până acum și cu președintele Petre Emanoil Neagu, însă, conform legii,  Consiliul Județean  nu are pârghiile necesare pentru a se implica financiar în ridicarea si susținerea unui unui spital municipal.