Actualitate

Buzăul, din festival în festival. Care este următorul

Municipiul Buzău a fost, de la debutul sezonului estival, gazda mai multor evenimente care îmbină muzica,  diferită ca gen ( de la populară la rock alternativ), cu activitățile de promovare a unor tradiții, dar și cu activități de tip comercial.

După Zilele Chișinăului la Buzău, Buzău Fest și Drăgaica, în acest week-end, are loc BZM, un festival nou, cu public diferit de al celor enumerate mai sus, dedicat în special rockului alternativ. Spectatorii au fost primiți, în aceste zile, în grădina din spatele Vilei Albatros unde au concertat, pe rând, trupe și artiști reprezentativi ai genului. Sâmbătă seara, pe scena de la BZM publicul a avut întâlnire cu o Dora Găitanovici foarte bine primită acasă de public, într-un concert de aproape o oră, dar și om la lună, o trupă care se distinge cu un vibe inedit în peisajul muzical românesc.

Din publicul destul de neomogen au făcut parte de la liceeni, la studenți și adulți de 40-50 de ani. De remarcat, bunul gust al manifestării, începând cu modul în care a fost plasată publicitatea, la locul evenimentului, și continuând cu un mod civilizat de a vinde mâncare și alcool (care, apropos, se comercializa pe bază de buletin tinerilor care păreau a nu fi trecuți de majorat). Partea mai puțin bună este că, după eveniment, spațiile verzi vor avea nevoie de intervenții pentru a fi refăcute și rearanjate, pe alocuri. Cert este că BZM se poate impune, cu puțin efort, pe agenda festivalurilor naționale, iar modul de organizare ar putea fi luat drept model de bună practică pentru toate acțiunile de gen care au loc la Buzău.

După ce BZM (acronim pentru Buzăul lui Marghiloman) se va încheia, la distanță de o săptămână și jumătate, un alt festival va începe. De data aceasta, va fi un eveniment găzduit în curtea Centrului I.C. Brătianu, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, organizat de Consiliul Județean și Centrul de Cultură și Artă, în care și Primăria Buzău va fi parteneră.

Este vorba despre Festivalul Internațional de Folclor ”Plaiurile Mioriței”, ajuns la a opta ediție, și care va reuni ansambluri populare din șapte țări, majoritatea europene. Festivalul începe pe 25 iulie și se va desfășura timp de patru zile, timp în care Buzăul va avea parte de parade de costume și dansuri populare, urmate de spectacole, în fiecare zi, pe scena din spatele Centrului Muzeal I.C. Brătianu.