Dragobetele, sărbătoare tradițională românească, celebrată pe 24 februarie, este sărbătorită și la Buzău. Astfel, programul de weekend poate deveni unul încărcat dacă buzoienii aleg să ajungă în vizită la una dintre instituțiile subordonate Consiliului Județean, care au pregătit evenimente aparte.
Călătoria de Dragobete poate începe la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, acolo unde este un eveniment organizat de Muzeul Județean. Expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei” își așteaptă vizitatorii. Batista tradițională era și încă este prezentă în toate momentele importante din viața omului: nașterea, nunta, înmormântarea, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii.
Plimbarea de Dragobete poate lua o pauză culturală și la Galeriile de Artă Buzău, unde poate fi admirată expoziția tematică „Povești de dragoste din satul buzoian”, organizată în colaborare cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Aici, tema specifică va fi nunta, iar publicul va avea parte de o întoarcere în timp, văzând adevăratele tradiții buzoiene. Obiectele expuse pentru exemplificarea „Nunții de la Buzău” provin din comunele Bisoca, Brădeanu, Cernătești, Mânzălești, Merei, Smeeni și Tisău.
„Brazii de nuntă frumos ornamentați, pe care locuitorii din Bisoca încă îi mai confecționează la nunți, sunt aduși laolaltă cu o colecție de batiste de nuntă de la Brădeanu, oglinda de mireasă, fața de masă „de ținere”, plosca pentru țuică a vorniceilor, dar și fotografii vechi cu nuntași de la Tisău și Smeeni. Lada de zestre de la Cernătești, împreună cu o copie a unei foi de „dotă” din 1956, sunt aduse în atenția publicului vizitator”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Buzău
Tot aici, buzoienii vor putea vedea scrisorile de dragoste trimise cândva pe front, o corespondență între doi tineri îndrăgostiți cu mult timp în urmă.
De Dragobete, buzoienii pot opta și pentru o vizita la teatru.Teatrul George Ciprian vă invită să sărbătoriți „La Teatru de Dragobete”. De la ora 18:00 va avea loc un concert extraordinar de jazz – JAZZIN’ LOVE – cu Adrian Nour & Band.
Cât despre mărțișor, simbolul tradițional românesc asociat cu sosirea primăverii, acesta poate fi achiziționat din Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu, acolo unde mărțișoarele sunt handmade și aparțin meșterilor populari și artiștilor plastici buzoieni. Aici expoziția a început din 17 februarie și va fi deschisă până în 8 martie, iar programul este 10.00-19.00.
Mărțișorul, a cărui tradiție a fost inclusă în 2017 în patrimoniul mondial UNESCO, este celebrat și la trei școli din județul Buzău asociate UNESCO. Acestea vor realiza împreună, din 16 kg de fire de lână, un șnur împletit în două, în culorile alb și roșu, specifice Mărțișorului.
Acest șnur va fi dăruit buzoienilor de elevii școlilor UNESCO ca mărțișor tradițional, în cadrul unor evenimente de tip flash mob, pe 1 martie.
”Ca în fiecare an, vom sărbători românește atât iubirea, cât și venirea primăverii. Împreună cu instituțiile de cultură ce se află în subordinea Consiliului Județean Buzău, am pregătit evenimente ce se adresează tuturor buzoienilor și prin care ne dorim să aducem în atenția lor obiceiuri străvechi legate de Dragobete și de Mărțișor. Ne dorim să arătăm că iubirea, dincolo de forma de exprimare, a fost celebrată întotdeauna de poporul român, dar și că avem tradiții, precum Mărțișorul, ce a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Adaugă comentarii