După ce ieri după-amiază a plouat torențial și au căzut cantități însemnate de grindină, astfel de fenomene se pot repeta în orele următoare. Întreg județul Buzău se află sub avertizare cod galben de precipitații și vijelii. Codul galben emis de meteorologi este valabil până la noapte, la ora 23:00. Astfel, după-amiază sunt așteptate ploi cu tunete și fulgere, vijelii puternice și chiar grindină.
“Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei și local în Maramureș. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Notă: Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, pe arii restrânse, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.
Pe fondul ploilor abundente, crește și riscul de inundații, motiv pentru care hidrologii au emis un cod galben.
“Ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.”
Fenomenele meteo prognozate pentru orele următoare pot crea probleme, așa că este foarte important să fie respectate câteva reguli clare. Iată recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență:
- -Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
- -În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
- -Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- -Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
- -Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
- -Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Accesează https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, pentru a afla cum să reacționezi în cazul producerii unei situații de urgență.
Adaugă comentarii