SĂNĂTATE

Calitatea aerului pe care îl respiră buzoienii,o bâjbâială pentru autorități

Respirăm un aer nociv fără ca măcar să știm asta ori să fim avertizați în vreun fel de autorități. În această situație este Buzăul, unde calitatea aerului este determinată doar prin măsurători făcute la punct fix. Iar asta e insuficient, după cum o arată situațiile din teren. În cazul unor incidente care se dovedesc ulterior a fi poluări accidentale nu există mijloace de a determina, în timp util, nivelul indicatorilor de mediu și, implicit, pentru a avertiza populația cu privire la acest risc. Așa se face că pe hârtie buzoienii respiră un aer curat, iar puținele depășiri înregistrate la stația din oraș, spun specialiștii de mediu, sunt în limita admisă de lege.
Calitatea aerului pe care îl respiră buzoienii rămâne o bâjbâială pentru autoritățile de mediu. În municipiul Buzău există o singură stație de măsurare a principalilor indicatori de mediu, respectiv dioxid de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon, ozonul, compușii volatili și particulele în suspensie, fracția PM10. Totuși, determinările se pot face doar pe o rază de 5 kilometri, fapt care s-a dovedit a fi insuficient pentru a determina corect calitatea aerului. Buzăul ar avea nevoie și de un laborator mobil care să facă măsurători în timp real, mai ales în cazul unor situații critice. Un exemplu este chiar incendiul de anul trecut din luna august, când la o hală de la periferia orașului fumul gros se putea vedea de la 30 de kilometri distanță. Autoritățile de mediu nu au putut face imediat măsurători și, în consecință, populația nu a fost avertizată cu privire la risc.
Agenția pentru Protecția Mediului nu deține, în acest moment, un laborator mobil, însă, la situația unor poluări accidentale, instituțiile de la fața locului pot solicita, de la alte agenții.”, a declarat Oana Neagu șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare APM Buzău.
Totuși, la jumătate de an de la incident, Garda de Mediu a recunoscut că în momentul incendiului au fost înregistrate depășiri, iar agentul economic a fost sancționat.
”Ce înseamnă poluare, practic? Depășirea indicatorilor de calitate a aerului. Și aici avem o serie de indicatori, care au fost stabiliți prin act normativ, și, într-adevăr, în acea perioadă au fost valori depășite la acești indicatori. Au fost aplicate sancțiuni în conformitate cu prevederile legale. Asta a fost legat de cazul de la acea dată, din august 2019. ”, a declarat Carmen Ichim. comisar șef Garda de Mediu Buzău.
Totuși, de cele mai multe ori, cel puțin pe hîrtie, buzoienii respiră un aer curat. Asta chiar și în ciuda depășirilor înregistrate la stația din oraș. De exemplu, anul trecut au fost înregistrate două depășiri, iar în ianuarie 2020 încă cinci. Situațiile sunt explicate de specialiștii de mediu ca fiind în limita legii privind calitatea aerului, care admite 35 de depășiri pe an.
”Foarte rar am avut vara, deoarece condițiile meteo influențează foarte mult dispersia puberilor. Adică, dacă avem calm atmosferic – nu bate vântul – automat pulberile se așează la nivelul solului, dacă avem ceață, nu se pot ridica, lipsa precipitațiilor, la fel, influențează aceste depășiri. ”spune Oana Neagu, șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare APM Buzău.
Pe de altă parte, tot specialiștii de mediu recunosc că aceste depășiri pot avea efecte nocive asupra sănătății populației. De exemplu,pe site-ul www.calitate aer.ro, unde sunt trecute toate aceste valori înregistrate zilnic se arată că cele mai afectate sunt persoanele care au boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii: ”Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.”
Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean au fost obligați să întocmească un plan privind menținerea calității aerului în oraș dar și în tot județul. Planul a fost întocmit, tot pe hârtie, și depus la Agenția de Mediu, care la rândul său l-a trimis la București. Deocamdată la Buzău nu a ajuns nici un răspuns, așa că nici măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului nu pot fi luate în  mod unitar.