Actualitate SĂNĂTATE

CAMPANIA DE VACCINARE ANTI-COVID, ÎN IMPAS? Medicii coordonatori amenință că pleacă din centre dacă nu vor ști clar când și cum vor fi plătiți. Ce spune Prefectura

Medicii de familie care lucrează în cele 4 centre de la nivelul județului amenință că nu se vor mai implica în nici un fel în imunizarea populației dacă nu vor ști cât mai repede posibil cum și când vor fi plătiți pentru activitatea desfășurată în cadrul campaniei.  În fața revoltei cadrelor medicale, Prefectura spune că are soluții pentru ca vaccinarea să nu se întrerupă.

Medicii de familie dar și celelalte  persoane care lucrează în centrele de vaccinare spun că sunt pe punctul de a suspenda vaccinările. Motivul este legat de lipsa unor contracte în baza cărora personalul medical mobilizat în campania de vaccinare să fie plătit. Halatele albe spun că muncesc ore în șir însă de plătit nu îi plătește nimeni pentru implicarea în campania de vaccinare anti COVID. În aceste condiții, medicii amenință cu suspendarea vaccinărilor dacă nu vor primi o garanție clară că problema contractelor în baza cărora să fie plătiți va fi rezolvată urgent. Autoritățile din Prefectură și cele din Primăria Buzău au fost deja informate cu privire la această intenție. O ședință fulger a fost organizată, luni, la Prefectură pentru a găsi soluții dacă medicii de familie își vor ține promisiunea și se vor retrage din campania de vaccinare.

”Direcția de Sănătate Publică mi-a adus la cunoștință faptul că medicii de familie vor continua activitatea în centrele de vaccinare condiționat de încheierea în regim de urgență a contractelor de prestări servicii pentru orele desfășurate în afara programului de activitate stabilit și prevăzut în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Din informațiile pe care le am există riscul ca medicii de familie să nu mai stea în centrele de vaccinare.”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare de la Buzău, Adina Moiseanu

În fața revoltei medicilor de familie, autoritățile spun că au găsit o soluție, însă aceasta este una de moment.

”În situația în care medicii de familie nu vor mai fi în centrele de vaccinare atunci vom apela la medicii din unitățile școlare, bineînțeles pe perioadă determinată. Vom vedea dacă încep școlile. Sunt câțiva medici care au adus la cunoștință atât Prefecturii, cât și DSP și Primăriei, că nu au au încheiate aceste contracte de prestări servicii. La acest moment, centrele funcționează normal. Nu a plecat nici un medic coordonator. Doar la Liceul Henri Coandă, doamna doctor a avut un deces în familie, a fost înlocuită cu un alt medic. Astăzi, toate centrele funcționează cu aceiași medici coordonatori”, a mai declarat Moiseanu.

De asemenea, Primăria va delega la centrele de vaccinare toate asistentele medicale din cabinetele școlare.  Nu se știe ce se va întâmpla însă în momentul în care vor fi reluate cursurile, probabil la data de 8 februarie. 

”La nivelul Primăriei municipiului Buzău, ținând cont de faptul că în școlile din municipiul Buzău nu s-au ținut cursuri, încă din luna decembrie toți medicii de Medicină Școlară au fost detașați la Direcția de Sănătate Publică pentru rezolvarea diverselor situații legate de combaterea pandemiei. De această dată, odată cu deschiderea centrelor de vaccinare amenajate și dotate de Primăria municipiului Buzău un număr de 49 de asistenți medicali, atât din cabinetele școlare, cât și din cabinetele stomatologice vor fi detașate, de asemenea, la centrele ce vaccinare pentru a răspunde necesarului de cadre în vederea derulării procesului de vaccinare. Bineînțeles, această decizie va fi în vigoare până la începerea cursurilor. După începerea cursurilor vom discuta la nivelul DSP care sunt soluțiile pentru asigurarea personalului necesar.”, a declarat pentru șansanews.ro viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu.

Deocamdată, activitatea în centrele de vaccinare din Buzău decurge normal. Luni, sunt programate să se imunizeze peste 470 de persoane.

Între timp, Buzăul urmează să primească noi doze de vaccin anti COVID. Este vorba despre 2322 care vor  ajunge în cursul zilei, de la Constanța.  Cu acest lot de vaccinuri, se va face vaccinarea celor programați în etapa a doua a campaniei, dar va fi făcut și rapelul  cadrelor medicale și angajaților din spitale, care s-au vaccinat în prima etapă, la începutul lunii.