Situația din Buzău, unde nu există un birou electoral județean funcțional și nici birouri electorale de circumscripție, le ridică suspiciuni candidaților care s-au înscris în lupta electorală.
“Nici bine nu a început campania, că au început să apară neregulile. Nu avem cui să sesizăm”, a reclamat, seara trecută, la Focus TV, unul dintre candidații pentru Primăria Buzău. Florin Drăgulin, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru fotoliul de primar al municipiului, spune că tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere organizatoric afectează în mod direct campania elecorală.
“Este incredibil ceea ce se întâmplă, este o degringoladă. Nu avem cum să facem sesizări, plângeri sau să solicităm informații cât timp nu sunt președinți și locțiitori. Vă dau un exemplu: în municipiul Buzău, foarte multe dintre afișele electorale ale Alianței Dreapta Unită, dar și de la alte partide, au fost date jos. În unele cazuri știm autorul, pentru că este vorba despre un partid politic și, probabil, este vorba despre concurență. Dar, la altele nu știm, colegii mei au văzut persoane care dădeau jos aceste afișe de la toate partidele. Sunt lucruri pe care dorim să le semnalăm și nu avem cui. Iar conform Legii 115/2015, art 79/ alin 8, primarul cu sprijinul Poliției Locale, este obligat să asigure integritatea panourilor. Asta nu se întâmplă și, din păcate, nu putem sesiza nici acest lucru. În mod normal ar fi trebuit să se sesizeze Biroul Electoral de Circumscripție. Dacă vom continua cu aceste amânări și contestații, probabil vom ajunge la jumătatea campaniei cu nereguli și cu o campanie în care lucrurile nu s-au desfășurat conform legii.”
La rândul său, Haritina Crăiță, candidat independent la Primăria Buzău, spune că situația a creat o serie de suspiciuni, atât în rândul candidaților, cât și al alegătorilor. Ea reclamă o presiune atât în rândul tuturor celor care au fost până acum desemnați să conducă birourile electorale, cât și al candidaților.
“Fără un birou electoral, ne putem gândi că parcă lucrurile sunt făcute așa intenționat. Nu s-a mai întâmplat așa ceva în Buzău și eu n-aș vrea să cred că în acest mod se pregătește un loc de întors lucrurile dacă va câștiga cine nu trebuie. Consecințe vor fi și sunt. Un birou electoral nu poate funcționa sub această presiune psihologică, tot declarându-se nelegale birourile, asupra acelor oameni se pun presiuni psihice, dar și asupra noastră. De exemplu, dintr-o eroare, atunci când s-au tras la sorți locurile pe buletinul de vot, numele meu a fost în procesul verbal scris invers. Am văzut acest lucru în timp util și s-a putut face acea corecție până să se transmită la AEP rezultatul tragerii la sorți. Deci, un exemplu când dacă nu esti atent.”
Un semnal de alarmă a tras și candidatul PNL la Primăria Municipiului Buzău, Carmen Ichim.
“Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată până la acest moment. Eu cred în profesionalismul oamenilor, dar cunoașterea suficientă a legislației în domeniul alegerilor, inclusiv ghidurile pentru stabilirea alegerilor, din păcate cred că nu au fost însușite așa cum trebuie de cei care organizează. Eu trag un semnal de alarmă pentru că faptul nu avem Birou Electoral Județean sau de circumscripție este un semn de întrebare care planează mai mult asupra Buzăului, chiar dacă mai există și alte județe. Spunem că din Buzău vine și premierul și din păcate clar este un semnal de alarmă.”
Pe de altă parte, Carmen Ichim a vorbit și despre motivele anulării primelor trageri la sorți.
“Conform Legii Alegerilor Locale, art 26-alin.5, primele extrageri pentru președinți și vicepreședinți veneau din rândul magistraților, abia după ce se epuizau magistrații veneau juriștii. Unii magistrați nu au fost extrași, ba mai mult, completarea s-a făcut mai înainte cu juriști.”
La rândul său, Nicolae George Epurescu, candidat DEMOS la Primăria Buzău, spune că tot ce se întâmplă în ultima vreme în județ nu doar că stârnește suspiciuni în rândul alegătorilor, dar există și riscul de a-i îndepărta pe aceștia de procesul electoral.
“Sunt multe semne de întrebare, dar ar trebui să înlăturăm din ele. Prima dată când BEC a anulat tragerea la sorți, a făcut-o pentru un anumit motiv, care în principiu este greșit, confundând legea pentru parlamentare, cu cea de la locale, spunând că președinți și locțiitori pot fi doar judecători de tribunal. Cea de-a doua anulare este pe alte motive, pe fondul apropierii de domiciliu. BEC-ul și-a cam depășit atribuțiile la interpretarea noțiunii de magistrat. Această noțiune este mai largă, iar ei nu au recunoscut larghețea acestui termen, asta a precizat BEC-ul, incluzând doar judecătorii și procurorii. Există însă și alte semne de întrebare legate de faptul că anumiți locțiitori au fost înlocuiți iar la Biroul Electoral Municipal Buzău apare mereu o angajată a Primăriei, fie ca președinte, fie ca locțiitor. Aici sunt alte semne de întrebare de ce se fac astfel de jocuri.De sus până ajos, avem o serie de erori de interpretare și aplicare a legii.”
Reamintim, mâine va avea loc cea de-a patra tragere la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale din județul Buzău, după ce a treia tragere a fost anulată de Biroul Electoral Central. Decizia a fost luată după ce acțiunea de la sfârșitul săptămânii trecute a fost contestată de 21 de persoane, care au semnalat mai multe încălcări ale legii privind calitatea magistraților înscriși pe liste.
Adaugă comentarii