Actualitate SĂNĂTATE

Care-i starea pacienților internați acum cu COVID-19. Dr. Bogdan Micu, primele explicații despre infectările din valul 6

Valul 6 al infectărilor cu SARS-CoV-2 se extinde și în județul Buzău, însă, din fericire, până acum nu au fost înregistrate forme grave de boală, drept dovadă fiind numărul mic de internări pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Mai exact, medicii vorbesc despre un debut al noului val de infectări dar care aduce, de la o zi la alta, mai multe cazuri. De exemplu, potrivit ultimei raportări făcute în cursul zilei de 13 iulie care arată numărul cazurilor înregistrat în ultimele 24 de ore, Buzăul avea 64 de infectări. Cel mai important este faptul că majoritatea persoanelor care s-au infectat în ultimele zile au dezvoltat forme ușoare de boală ce au putut fi tratate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

În spital au ajuns bebelușii și bătrânii sau persoanele care au și alte afecțiuni, fără însă ca infecția cu SARS-CoV-2 să le pună viața în pericol.

”Astăzi avem internați 11 pacienți pe secția Boli Infecțioase. Pot să vă spun că sunt forme ușoare de boală, fără insuficiență respiratorie. Majoritatea bolnavilor sunt la primul episod de boală și sunt vaccinați”, a spus dr. Bogdan Micu, șeful secției Boli Infecțioase.

Medicul specialist a explicat faptul că pacienții s-au prezentat la spital pentru că aveau diferite simptome, în special cele deja cunoscute, tuse, durere în gât, dar și pe fondul degradării din cauza altor afecțiuni pe care le aveau, cum ar fi decompensare cardiacă în cazul persoanelor cu boli cronice.

Pe de altă parte, șeful secției Boli Infecțioase spune că este o transmitere comunitară motiv pentru care pacienții nu mai pot spune cum sau de unde au contractat virusul astfel că în prezent printre cei diagnosticați cu COVID-19 sunt pacienți de toate vârstele de la bebeluși de câteva luni până la bătrâni de peste 90 de ani.

Cea mai bună veste o reprezintă faptul că deocamdată la Buzău numărul cazurilor grave este destul de redus, în prezent  pe secția ATI a Spitalului Județean Buzău fiind internat o singură persoană ca urmare a infecției cu tulpina Omicron.

Astăzi dimineață, la UPU Buzău s-au prezentat cinci persoane cu diferite simptome specifice COVID-19 cărora li s-au făcut teste în vederea depistării virusului SARS-CoV-2.

Potrivit raportului emis de DSP, în ultimele 24 ore au fost făcute 314 teste, din care 283 teste rapide antigen și  31 RT-PCR.

În urma acestor teste au fost confirmate 35 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, la Buzău, adică la jumătate față de numărul infectărilor raportate în urmă cu o zi. Este vorba despre 32 cazuri noi de infectare și 3 cazuri de reinfectare cu COVID-19.  Pacienții au vârste cuprinse intre 1 luna și 84 ani.