Blocurile din zona limitrofă Pieței Dacia, construite în anii ’60, cele din zona Bazar care nu au subsol, blocurile cu regim P+8 care au suferit avarii la cutremurele anterioare, sunt imobilele de locuit vulnerabile la un cutremur cu magnitudine mare. O spun specialiștii care avertizează că și pe strada Cuza Vodă sunt imobile, unele locuite, care ar trebui să intre urgent în reabilitare.
Viorel Constantinescu, inginer specializat în siguranța construcțiilor, spune care sunt blocurile care au nevoie urgent de intervenții pentru consolidare.
Printre blocurile aflate într-o situație vulnerabilă se află și blocul 17 din vecinătatea pieței din cartierul Micro 5, încadrat, de asemenea, într-o clasă de risc seismic, și care va intra curând în reabilitare.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că municipalitatea a accesat 120 de milioane de euro pentru consolidarea și reabilitarea energetică a 40 de blocuri, care sunt în clasele de risc seismic 1 și 2. În același timp, se lucrează la documentația tehnică pentru încă 80 de blocuri, unele cu bulină roșie, dar trebuie ca locatarii să aplice la Primărie pentru a intra în programele de reabilitare.
În același timp, municipalitatea avertizează că 62 de clădiri aflate în proprietatea Guvernului, sunt într-o stare fizică deplorabilă. Primăria Buzău și-a manifestat intenția de a le prelua pentru a le reabilita și folosi ulterior ca și locuințe sociale sau pentru tineri. O parte din aceste imobile sunt pe strada Cuza Vodă, vechea arteră comercială a orașului. Acolo s-ar impune evacuări și demararea unor lucrări urgente, a mai spus inginerul Viorel Constantinescu, la Focus TV.
Municipalitatea buzoiană intenționează să preia și să reabiliteze clădirile de la proprietarii care nu le-au consolidat.
Adaugă comentarii