Este o legumă care face minuni pentru bolnavii de diabet, dar în același timp are și proprietăți anticanceroase. Toate aceste beneficii au făcut din castravetele amar, cultivat la Stațiunea de Cercetare Legumicolă, un produs foarte căutat atât de persoanele fizice aflate în suferință, cât și de firmele interesate de procesarea legumei.
Anul acesta, cercetătorii buzoieni s-au trezit cu un număr record de comenzi încât abia au putut să le facă față. Până acum s-au vândut deja 200 de kilograme de castravete amar.
„Există o cerere foarte mare. Nu ne așteptam, ne-a surprins cererea. Anul acesta am vândut cea mai mare cantitate. Au venit foarte multe cereri de la firme care procesează pulpa de Momordica. Cred că fac alimente nutritive, pentru că s-a văzut că această legumă a dat rezultate în tratamentele pentru diabetici. Am primit cereri de la Bacău, Teleorman și București”, a spus Vlad Constantin, directorul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
În plus, după cererea mare de anul acesta, cercetătorii iau în calcul să mărească suprafața cultivată cu această legumă.
„Anul acesta am avut 600 de metri pătrați, în două solarii, cultivate cu Momordica Charantia. Pentru anul viitor, am discutat deja cu laboratoarele să extindem cultura. Căutăm să găsim spațiu pentru a cultiva castravete amar pe câteva mii de metri pătrați”, a spus directorul stațiunii.
Castravetele amar este o plantă agățătoare tropicală înrudită îndeaproape cu dovlecii, dovleceii și castraveții obișnuiți. Este cultivat în întreaga lume pentru fructele sale comestibile, care sunt considerate de referință în multe tipuri de bucătărie asiatică.
„Cei care au probleme de sănătate îl cumpără, îl fac cubulețe și îl bagă la frigider și îl consumă înainte de masă. Asta e pastila lor”, a mai spus Vlad Constantin.
La unitatea de cercetare din Buzău se găsesc două soiuri, respectiv Rodeo și Brâncuși.Un kilogram costă 5 lei.
Castravetele amar poate fi folosit și de persoanele care vor să scadă în greutate pentru că este o legumă cu foarte puține calorii. În plus, se pare că extractul de castravete amar sub formă de supliment are proprietăți de ardere a grăsimilor. Pe de altă parte, castravetele amar este o sursă importantă de mai mulți nutrienți-cheie, având în primul rând un bogat conținut de vitamina C, respectiv 93% din doza zilnică recomandată.
Adaugă comentarii